Доступність посилання

ТОП новини

Путін забирає землю в Криму. Як українцям захистити свої права?


Колаж із зображенням Володимира Путіна та Кримського півострова у формі кулі
Колаж із зображенням Володимира Путіна та Кримського півострова у формі кулі

Через указ Володимира Путіна в українців та іноземців забиратимуть землю у Криму. За російськими законами, цей документ, хоч і був підписаний в березні минулого року, вступив у силу саме в 2021 році. Міжнародне право не визнає Крим частиною Росії і не визнає дію законів цієї країни там.

Однією із жертв цього указу стала Наталія Лютікова, кримчанка-переселенка. До анексії Криму, вона жила в передмісті Сімферополя і мала успішну кар’єру в банківській справі. Разом з чоловіком володіла земельною ділянкою та приватним будинком.

«У нашому саду росли мигдаль, персики, черешня, груші і дуже багато було яблунь. А жила я на вулиці Персиковій», – пригадуючи свій дім розказала Крим.Реалії кримчанка, власниця земельної ділянки в Криму Наталія Лютікова.

Наталія Лютікова, кримчанка, власниця земельної ділянки в Криму
Наталія Лютікова, кримчанка, власниця земельної ділянки в Криму

Родина Наталі виїхала на материкову Україну у 2014 році і до Криму більше не поверталась. Російський паспорт, відповідно, теж не отримувала. У її будинку зараз живуть друзі. Будинок Наталі у списку тих, чия земля начебто може належати лише росіянам. Саме через указ Володимира Путіна, підписаний 20 березня 2020 року, російська влада в примусовому порядку позбавляє Наталю права володіти своєю землею в Криму. Ні продавати, ні переоформлювати майно вона не хоче. Що можна зробити у ситуації, коли її землю без її згоди можуть забрати і продати – жінка не знає.

«Я не хочу мати до цього ніякого відношення, я взагалі не хочу вступати у будь-які відносини з окупаційною владою. Це порушення Росією моїх прав, права на приватну власність. Саме тому, я однозначно буду позиватись до Європейського суду з прав людини. Та найсумніше для мене те, що Росія це робить для того, аби потім заявити, про те що українців у Криму немає», – розказала у інтерв’ю кримчанка, власниця земельної ділянки в Криму Наталія Лютікова.

Земельна ділянка Наталії Лютікової у Криму
Земельна ділянка Наталії Лютікової у Криму

«Це воєнний злочин»

У МЗС цей документ назвали юридично-нікчемним і таким, що не має правових наслідків. Засудили указ Путіна і в Європейському союзі.

«Будь-які вилучення майна окупаційною владою, ми розцінюємо, як склад воєнного злочину. У держави Україна дуже чітка правова позиція – власниками цих земельних ділянок залишаються наші громадяни. Єдине, що змінюється, вони стають жертвами злочинів і в майбутньому можуть претендувати на компенсацію та повернення собі цієї власності», – прокоментувала Крим.Реалії перша заступниця Постійного Представника Президента України в Криму Дар’я Свиридова.

Дар’я Свиридова, заступниця Постійного Представника Президента України в Криму
Дар’я Свиридова, заступниця Постійного Представника Президента України в Криму

Юристи-міжнародники запевняють, указ президента Росії незаконний і порушує норми міжнародного права, зокрема, конвенцію про захист прав людини.

«Відповідно до законодавства України і практики Європейського суду українці все одно визначатимуться власниками цих земельних ділянок. Бо саме примушування, навіть до продажу земельної ділянки, вже є втручанням в приватне право власності», – пояснив у коментарі Крим.Реалії адвокат, юрист-міжнародник Сергій Заєць.

Сергій Заєць, адвокат, юрист-міжнародник
Сергій Заєць, адвокат, юрист-міжнародник

Це витіснення проукраїнського населення з території Криму

Юристи, власникам землі у Криму, радять вже готуватись до позовів в ЄСПЛ, навіть, якщо судові пристави ще не повідомили про примусовий продаж.

«Це рішення президента Росії, воно безапеляційне. Тому місцеві судові розгляди будуть не дієві, адже указ не передбачає альтернативних варіантів», – зазначила у коментарі Крим.Реалії координаторка юридичного напрямку КримSOS Ольга Куришко.

Ольга Куришко, координаторка юридичного напрямку КримSOS
Ольга Куришко, координаторка юридичного напрямку КримSOS

«Це не просто порушення права власності – це витіснення проукраїнського населення з території Криму. Бо виходить так, що єдиний спосіб, як зараз можна захистити своє майно у Криму – це оформити російський «аусвайс» (ред.: ausweis – тимчасовий паспорт, виданий Німеччиною на окупованих територіях)», – прокоментувала Крим.Реалії перша заступниця Постійного Представника Президента України в Криму Дар’я Свиридова.

Під постанову Путіна, за російською статистикою, потрапляє близько 11 тисяч земельних ділянок. Але й без цього указу, під різними приводами, близько 4000 українців вже втратили свої наділи на півострові. Зараз російська влада обіцяє, що власникам компенсуватимуть вартість землі. Але, на думку експертів, ця ціна, скоріш за все, буде в кілька разів нижчою від ринкової.

Оголошення про продаж земельної ділянки в передмісті Сімферополя, березень 2021 року
Оголошення про продаж земельної ділянки в передмісті Сімферополя, березень 2021 року

«Тут можливий подвійний хід. Перший – це продаж. І це найбільш правильне і найбільш ефективне рішення. Треба продавати, не дарувати Росії, а продавати майно і забирати гроші. Краще, нехай цей ресурс піде в економіку України. Друге – звертатися до ЄСПЛ», – пояснив для Крим.Реалії адвокат, юрист-міжнародник Сергій Заєць.

Експерти зазначають, що навіть після продажу, або ж переоформлення землі на громадянина Росії – постраждалі все одно можуть позиватися в Європейський суд і розраховувати на компенсацію. А як саме захистити свої права може підказати спеціально створений сайт, або ж телеграм-бот (@CrimeaIsUaBot).

Оголошення про продаж земельної ділянки в передмісті Сімферополя, березень 2021 року
Оголошення про продаж земельної ділянки в передмісті Сімферополя, березень 2021 року

Через указ Путіна, прокуратура Автономної республіки Крим та Севастополя закликає всіх постраждалих надсилати заяви та докази незаконних дій російської влади в Криму. Ці факти будуть долучені до раніше вже поданих заяв, в офіс прокурора міжнародного Кримінального суду.

  • Зображення 16x9

    Ігор Токар

    Журналіст телепроєкту «Крим.Реалії», створеного Радіо Свобода, з 2018 року. Також на Радіо Свобода протягом 2019 року був журналістом та телеведучим програми «Ньюзрум». Роботу на національних телеканалах розпочинав як регіональний стрінгер. Співпрацював з такими телеканалами: ICTV, «5-й канал», «Еспресо», «112 Україна», «24». Співзасновник громадської організації та веб-ресурсу «Центр медіарозслідувань «Прозоро». Автор документального фільму «Чміль». Закінчив факультет філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

XS
SM
MD
LG