Доступність посилання

ТОП новини

Флешмоб «прийдіть у формі»: чи є резервісти та територіальна оборона фактором стримування агресії Росії?


Тренування резервістів територіальної оборони. Україна
Тренування резервістів територіальної оборони. Україна

Наслідуючи традиції військового резерву інших держав, зокрема країн-членів НАТО, Рада резервістів Збройних сил України виступила з ініціативою проведення 18 травня 2021 року флешмобу «Я-резервіст!». У цей день у 2016 році з'явився президентський указ про формування оперативного резерву як складової Збройних сил України, а у 2019 році був запроваджений «День резервіста». У чому суть флешмобу, чи справді територіальна оборона, основу якої складають резервісти, може бути фактором стримування агресії? Про це Радіо Свобода запитало заступника голови Ради резервістів ЗСУ полковника резерву Михайла Щербину.

Полковник ЗСУ Михайло Щербина, Київ, 2 липня 2015 року
Полковник ЗСУ Михайло Щербина, Київ, 2 липня 2015 року

– Про територіальну оборону активно заговорили на тлі повідомлень, що Росія сконцентрувала війська біля кордонів України. Яку роль вона може відіграти при необхідності стримувати агресію?

– Ми не знаємо, які плани в агресора, але опираючись на набутий із 2014 року досвід, можемо зробити висновок, що він завжди намагається діяти несподівано для жертви.

Тому нам потрібно бути готовими до відвертого вторгнення, ракетно-бомбових ударів, як зараз по Ізраїлю, діям ДРГ (диверсійно-розвідувальних груп – ред.) і так далі.

Отже, створення організованих, підготовлених, озброєних (навіть власною мисливською зброєю) груп резервістів територіальної оборони в кожному місті і селищі, стане суттєвим стримуючим фактором. А при необхідності – дозволить зупинити «нових гіркиних».

Навчання 130-го батальйону територіальної оборони Солом'янського району Києва
Навчання 130-го батальйону територіальної оборони Солом'янського району Києва

– Хто такі резервісти і чи можуть вони бути реальною силою, на яку зважає країна-агресор?

– На сьогодні Збройні сили України мають понад 230 тисяч резервістів.

Бойові бригади мають 2-3 комплекти резервістів, які пройшли АТО (ООС), і приписані на їх доукомплектування.

Безумовно, не всі одразу прийдуть в бригади. Але, якщо загроза буде реальною, ніхто сидіти вдома та чекати поки «руський мир» прийде в Київ або Одесу, Вінницю, Львів – не буде.

Ці резервісти знають свій підрозділ, командирів, техніку, проходять збори, і будуть готові без всякої додаткової підготовки доукомплектувати свої частини.

Тренування резервістів
Тренування резервістів

– У чому суть флешмобу, який Рада резервістів ЗСУ хоче влаштувати 18 травня? Яка його мета?

– Подібний флешмоб – а саме перебування резервістів протягом «Дня резервіста» 18 травня у військовій формі одягу на робочих місцях – є у багатьох країнах.

Це як нагадування громадськості про те, що поруч є їхні захисники, люди з реальним досвідом, які суміщають цивільне життя зі службою в резерві.

В Україні цей флешмоб, на нашу думку, ще й стане наочним підтвердженням чисельності наших резервістів, їхньої присутності в кожному регіоні та їхньої готовності.

Сподіваємося, що такі акції допоможуть підвищити повагу в суспільстві до військовослужбовців, резервістів, до тих, хто піде обороняти країну, якщо виникне така необхідність.

  • Відповідно до закону «Про оборону», територіальну оборону на всій території країни організовує генеральний штаб Збройних сил України. Бригади територіальної оборони створюються на базі Сухопутних військ (після ухвалення нового закону будуть виведені зі складу ЗСУ).
  • Наразі, до військово-оперативного резерву зі звільнених із військової служби, починаючи з 2015 року, зараховано близько 234 тисячі військовослужбовців запасу.
  • У Херсонській області з початку 2020 року реалізується пілотний проєкт із організації територіальної оборони.
  • Загалом в Україні створено 25 бригад тероборони – по одній у кожній області та окремо у місті Києві. Основу кожної бригади складають кілька кадрових військових, а інші – військовослужбовці запасу, резервісти. З ними підписують спеціальні контракти.
  • Такі контракти з ЗСУ підписали 8 тисяч резервістів. Контракт зобов’язує раз на рік проходити десятиденне навчання на полігоні для відпрацювання бойового злагодження, раз на місяць – стрільби. Решту часу резервісти живуть і працюють як усі інші цивільні особи.
Урочистий марш резервістів бригади територіальної оборони Донецької області, 20 грудня 2018 року
Урочистий марш резервістів бригади територіальної оборони Донецької області, 20 грудня 2018 року
  • Темпи і методи організації тероборони критикують військові експерти, які вважають, що добре організовані і треновані резервісти є сильним безпековим фактором, який стримує агресора.
  • До Верховної Ради було подано аж сім законопроєктів про створення системи тероборони. Останній документ розробляли військові, експерти разом із громадськими організаціями. Однак жоден із законопроєктів поки не був ухвалений.
  • Законопроєкт щодо організації та ведення територіальної оборони, розроблений міжвідомчою робочою групою і враховує досвід, набутий Україною за сім років гібридної російської агресії, та досвід країн-членів НАТО, заявив перший заступник секретаря РНБО генерал-полковник Михайло Коваль на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Безпека країни».
  • Обіцяють, що незабаром законопроєкт подадуть на розгляд профільного парламентського комітету.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG