Доступність посилання

ТОП новини

Нові переговірники щодо Донбасу: чи домовляться Єрмак і Козак щодо місцевих виборів?


Голова Офісу президента України Андрій Єрмак та новий заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак (колаж)
Голова Офісу президента України Андрій Єрмак та новий заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак (колаж)

У президента України Володимира Зеленського новий голова офісу – Андрій Єрмак. Посада у нього хоч і нова, але планує він займатися, чим і раніше, конфліктом на Донбасі. Ба більше, вважає, що вже цієї осені на окупованих територіях можна провести вибори. Чи реально це? Та яким після такого голосування бачать Донбас в офісі Зеленського? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Новий голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявляє: у нього в пріоритеті – донбаське питання.

«Я не залишу ті напрямки, якими керував і опікувався останнім часом. Безумовно, сьогодні для президента України, для Офісу президента одним із пріоритетів є і завжди буде припинення війни на Донбасі в інтересах України», – заявив Єрмак.

Андрій Єрмак
Андрій Єрмак

«Буквально через дві години після оголошення, що Єрмак став главою адміністрації, в Росії Пєсков вперше заявив про те, що Козак є куратором українського напрямку в Кремлі, хоча до цього це питання ігнорувалося», – зазначив керівник Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш.

Дмитро Козак – новий заступник голови Адміністрації російського президента Володимира Путіна – фактично приходить на заміну Владиславу Суркову, колишньому «куратору» непідконтрольних Києву територій.

Козак і Єрмак вже проводили спільні переговори про обмін. Тепер їх спілкування вийде на новий рівень.

Раніше Єрмак і Козак домовлялися, швидше, неофіційно
Володимир Фесенко

«Вочевидь, виникне офіційна лінія переговорів між двома адміністраціями – Офісом президента України і Адміністрацією президента Росії. Раніше Єрмак і Козак домовлялися, швидше, неофіційно. Був неофіційний трек переговорів, як кажуть дипломати. А ось зараз він стане офіційним», – зазначив директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Місцеві вибори на Донбасі: позиції Києва і Москви

На порядку денному – проведення другого раунду переговорів у «нормандському форматі». Саме там Україна і Росія повинні домовитися про проведення на непідконтрольній Києву частині Донбасу місцевих виборів. Одночасно з усією країною. Днями і президент Зеленський, і Єрмак натякнули: вірять у таку можливість.

– За три місяці буде наступна зустріч лідерів «нормандського формату», – сказав в інтерв’ю «KRYM – критичне мислення» Андрій Єрмак.

– У Берліні, правильно? – запитав журналіст.

– Я сподіваюсь, що так. І я сподіваюсь, що Україна прийде на цю зустріч з новим пакетом домовленостей і що ми зробимо наступні кроки, щоб місцеві вибори за українськими законами відбулися по всій території України наприкінці жовтня, – зазначив голова Офісу президента.

Такий варіант, кажуть експерти, Росію теж влаштує.

Росія зацікавлена в проведенні виборів, тому що зацікавлена в консервації конфлікту
Сергій Гармаш

«Вони не просто сподіваються, про це вже домовилися! Росія теж зацікавлена в проведенні там виборів, тому що вона зацікавлена в консервації конфлікту – без стрілянини. Тому, швидше за все, буде досягнутий якийсь компроміс, з тимчасовою передачею кордону тій же ОБСЄ, або буде якась, скажімо, «гібридна форма». В результаті гібридна війна зміниться гібридною перемогою. Якщо там все-таки проведуть вибори, то це буде посилення Медведчука, його партії. Тобто, виходить ще й внутрішній політичний важіль, який Москва створює таким чином», – зазначає Сергій Гармаш.

Сергій Гармаш
Сергій Гармаш

«Схеми»​ про бізнес-зв’язки Єрмака з політичною елітою Росії

У жовтні 2019-го Андрій Єрмак потрапив у фокус уваги журналістів-розслідувачів програми «Схеми». Виявилося, головний український переговірник пов’язаний із російським бізнесом.

«У 2001 році в Україні було зареєстровано компанію «Медійна група європейського партнерства», яка спеціалізується на виробництві фільмів. Відповідно до даних системи YouControl, кілька років тому її бенефіціарами були теперішній помічник президента Андрій Борисович Єрмак та громадянин Росії Емануїлов Рахамім Яшаєвич. Андрій Єрмак і станом на тепер є бізнес-партнером Рахаміма Емануїлова – в інших компаніях – ЗАТ «Інтерпромфінанс Україна», яка займається комерційним консультуванням, та ТОВ «М.Є.П», – мовиться у розслідуванні.

«Згодом, коли ми почали досліджувати низку компаній у Росії, пов’язаних з Рахамімом Емануїловим, виявилося, що він має стосунок до російського «Інтерпромбанку». А цей «Інтерпромбанк» – досить відома структура в Росії, на яку зав’язано дуже багато бізнесових і політичних кіл, різних гілок, в тому числі, влади, бізнесу і дуже таких одіозних персонажів», – зазначає журналіст програми «Схеми» Максим Савчук.

Максим Савчук
Максим Савчук

«Що маємо у підсумку? Бізнес-партнер Андрія Єрмака Рахамім Емануїлов через російський «Інтерпромбанк» має зв ’язок із «єдиноросом», сенатором Камчатки Пономарьовим, зятем керівника апарату уряду Приходька і через релігійну общину – із однокурсником президента Росії Володимира Путіна», – підсумок розслідування.

Постає питання про те, чи не використає він ці зв’язки на користь власних інтересів, а не інтересів України?
Максим Савчук

«Можемо сказати про те, що у Андрія Єрмака є прямий контакт із оцим Рахімом Емануїловим, який є вхожим у групу «гірських євреїв» в Росії, який, очевидно, що має контакт із сенаторами, із політичними колами російськими. І тут вже постає питання про те, чи не використає він ці зв’язки на користь власних інтересів, а не інтересів України? Тому що тут може бути конфлікт інтересів між його бізнесом і інтересами України на переговорах в тому числі із російською політичною верхівкою», – каже Максим Савчук.

Рахамім Емануїлов через свою релігійну общину має зв'язок із однокурсником президента Росії Путіна
Рахамім Емануїлов через свою релігійну общину має зв'язок із однокурсником президента Росії Путіна
Я не поділяю звинувачення на адресу Єрмака, що він проросійський
Володимир Фесенко


«Я не поділяю популярні нині підозри, звинувачення на адресу Єрмака, що він проросійський. Зазначу якраз навпаки. У деяких російських ЗМІ і деяких популярних нині телеграм-каналах відзначають якраз те, що у росіян є претензії до Єрмака. Нібито не всі неформальні домовленості на рівні Єрмака-Козака були виконані», – каже Володимир Фесенко.

Амбіції Єрмака щодо реінтеграції Донбасу

Плани на реінтегрований Донбас у нового голови Офісу президента амбітні.

«Після закінчення війни, після повернення цих територій, після встановлення контролю над українським кордоном ми дійсно хочемо зробити там сучасний економічний хаб. Може, завести туди нові технології, нові бізнеси», – заявив Єрмак.

Зараз найбільш рентабельними заводами і шахтами на непідконтрольній Києву території управляє фірма «Внешторгсервис». Її пов’язують із українським олігархом-втікачем Сергієм Курченком. І наступний логічний крок після реінтеграції – повернення цінних активів старій еліті Донбасу.

Сергій Курченко
Сергій Курченко
У них є свій інтерес. Вони стають королями на цій території
Сергій Гармаш


«У них є свій інтерес. Вони готові погодитися на особливий статус, тому що вони повертаються туди і отримують ще плюс при цьому особливий статус. Вони стають королями на цій території, ще більше отримують преференцій, ніж було до конфлікту. Це для нас з вами означає, що причина того, що там сталося в 2014 році, зберігається і посилюється. Ось в цьому небезпека», – наголошує Сергій Гармаш.

Ситуацію з виборами на Донбасі додатково можуть погіршити амбіції підтримуваних Росією угруповань «ЛНР» і «ДНР», які теж захочуть брати участь у переділі влади.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

XS
SM
MD
LG