Доступність посилання

ТОП новини

«Якщо не допоможемо Україні, солдати США воюватимуть у Європі». Слухання в Сенаті про додаткове фінансування


Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони США Ллойд Остін (праворуч) у Пентагоні. Арлінгтон, Вірджинія, 21 вересня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони США Ллойд Остін (праворуч) у Пентагоні. Арлінгтон, Вірджинія, 21 вересня 2023 року

Без фінансової підтримки США і НАТО українці можуть програти цю війну, заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час слухання у сенатському Комітеті з асигнувань у вівторок, 31 жовтня.

Сенатор Дік Дурбін від штату Іллінойс запитав, чи не перебільшує президент України Володимир Зеленський, коли говорить, що «без фінансової підтримки США і НАТО ми цю війну програємо».

На це глава Пентагону Ллойд Остін відповів: «Він не перебільшує. Як ви знаєте, ми надали Україні значні обсяги безпекової допомоги. До того ж, через наше лідерство, наш приклад, близько 50 інших країн приєднались, щоб разом працювати в коаліції, щоб також надавати допомогу. Вони виділили близько 35 мільярдів доларів на ці загальні зусилля. Я думаю, що наше лідерство в цих зусиллях дійсно має значення».

Сенатор Дурбін поцікавився, як на Україні позначиться, якщо Конгрес США, за ініціативи спікера Палати представників, фінансуватиме лише підтримку Ізраїлю. «Що б це означало, якби ми відступили й не фінансували підтримку народу України, щоб дати відсіч Путіну в цей момент?» – запитав сенатор Дурбін.

На це держсекретар США Ентоні Блінкен відповів: «Гадаю, це завдасть жахливої шкоди нашим цінностям, а також нашим основним інтересам, тому що всі ми об’єднані в бажанні відповісти агресорам».

«Як це вплине на НАТО, якщо Сполучені Штати не підтримають їх [українців]?» — продовжував сенатор.

Те, що ми бачимо зараз — це дивовижне об’єднання НАТО. Альянс, який насправді стає сильнішим і більшим проти агресії Путіна
Ентоні Блінкен

Блінкен відповів, що в разі припинення допомоги Україні з боку США, європейські партнери, швидше за все, також зупинять свою підтримку.

«По-перше, те, що ми бачимо зараз — це дивовижне об’єднання НАТО. Альянс, який насправді стає сильнішим і більшим проти агресії Путіна. Альянс, окремі його члени, які істотно активізувалися. З точки зору розподілу тягаря, це приклад, коли ми спостерігаємо дуже значний розподіл тягаря, який майже напевно зникне, якщо ми підемо», – зазначив Ентоні Блінкен.

Держсекретар США також наголосив: «Якщо Путіну дозволять продовжувати діяти безкарно, він не тільки не зупиниться в Україні, а потенційно попрямує в наступну – країну НАТО, що викличе виконання нами наших обов'язків за статтею 5 альянсу НАТО».

«Це надіслало б також сигнал агресорам в усьому світі: якщо йому це зійде з рук, то ми також можемо. І тоді ми, швидше за все, матимемо світ, повний конфліктів. І це світ, який не підходить Сполученим Штатам. Для нас значно краще підтримати наші зусилля зараз, домагаючись успіху, ніж заплатити значно вищу ціну пізніше, коли нам доведеться мати справу з агресією», – заявив Блінкен.

Державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляє зі ЗМІ перед відправленням на залізничному вокзалі в Києві, 8 вересня 2022 року. На поїзді напис: «Потяг до Перемоги»
Державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляє зі ЗМІ перед відправленням на залізничному вокзалі в Києві, 8 вересня 2022 року. На поїзді напис: «Потяг до Перемоги»

Щодо застосування статті 5 у статуті НАТО сенатор від штату Род-Айленд Джейк Рід поцікавився перспективою, чи США можуть надіслати американських солдатів на війну в Європі?

«Якщо ми не надішлемо ресурси [зараз в Україну], чи збільшиться ймовірність того, що колись нам доведеться відправити молодих американців у європейський театр війни», – запитав сенатор Рід.

Якщо Путін досягне успіху, він не зупиниться на Україні, рано чи пізно він кине виклик НАТО, і ми опинимося у перестрілці
Ллойд Остін

«Абсолютно, сенаторе Рід, — відповів глава Пентагону Ллойд Остін. — Я думаю, якщо Путін досягне успіху, він не зупиниться на Україні. Якщо ви — країна Балтії, ви думаєте: я – наступний. І, знаєте, я не сумніваюся, що рано чи пізно він кине виклик НАТО, і ми опинимося у перестрілці».

Джейк Рід зауважив: «То ж в певному сенсі це зводиться до вибору між наданням їм [українцям] інструменту для виконання роботи або бачити наших солдатів в бою?»

«Я згоден з цим, сер», – зазначив міністр оборони США Ллойд Остін.

Міністр оборони США Ллойд Остін під час засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Німеччина, 21 квітня 2023 рок
Міністр оборони США Ллойд Остін під час засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Німеччина, 21 квітня 2023 рок

Глава Пентагону розповів, що у Вашингтоні розуміють стратегію Путіна затягнути цю війну. І запевнив, що США намагаються зробити все можливе, щоб підтримати Україну.

Сподівається, що Заходу набридне підтримувати Україну. Важливо робити все необхідне, аби підтримати Україну та Ізраїль
Ллой Остін

«В Україні Путін відчув, що може перечекати. Це частина його стратегії, основна частина його стратегії. Він сподівається, що Заходу набридне підтримувати Україну, і таким чином він скоро досягне свого. Якщо це так, якщо ми не будемо підтримувати Україну, і Путін переможе, він не зупиниться на Україні. Ми це знаємо, всі це знають. Тому я вважаю, що важливо робити все необхідне, аби підтримати Україну та Ізраїль і допомогти їм захистити свою суверенну територію», – сказав міністр оборони США Ллойд Остін.

Глава Пентагону вкотре наголосив, що війни як в Україні, так і в Ізраїлі, впливають на національні інтереси США.

Те, що відбувається в Україні та Ізраїлі, має значення не лише для України та Ізраїлю, це має значення для нас
Ллойд Остін

Ллойд Остін зазначив: «Важливо нагадати собі, що те, що відбувається в Україні, та те, що відбувається в Ізраїлі, має значення не лише для України та Ізраїлю, це має значення для нас. Це також впливає на нашу національну безпеку. Ми також повинні нагадати собі, що ці країни воюють щодня, і там щодня гинуть люди. В Україні Путін продовжує атакувати мирне населення та здійснювати огидні воєнні злочини. Тож ці країни терміново потребують ресурсів, щоб вони могли продовжувати захищати свою суверенну територію».

Ентоні Блінкен своєю чергою зауважив, що допомогу Україні та Ізраїлю не варто розділяти, оскільки обидві війни, за його словами, пов'язані між собою.

Путін дуже сильно намагається скористатися нападом «Хамасу» на Ізраїль, він сподівається, що це відверне нашу увагу від його агресії в Україні
Ентоні Блінкен

Сенатор Дік Дурбін запитав Блінкена про візит делегації угруповання «Хамас» у Москву напередодні: «Пане держсекретарю, чи це збіг, що Путін запросив голову терористичної організації «Хамас» до Москви лише через кілька днів після нападу [на Ізраїль] 7 жовтня, жахливої різанини, яку ви досить детально описали. Чи вважаєте ви, що є спільні зусилля між справою Путіна та справою терористів «Хамасу»?»

«Путін дуже сильно намагається скористатися нападом «Хамасу» на Ізраїль, він сподівається, що це відверне нас, нашу увагу від України та від його агресії в Україні. І що це призведе до того, що Сполучені Штати відкликатимуть свої ресурси, припинять свою підтримку. Водночас він об’єднався саме з тими елементами, які намагаються посіяти хаос в Ізраїлі. Тому ми вважаємо, що ці речі дуже об’єднані, і це є однією з причин, чому наш запит є спільним», – пояснив Ентоні Блінкен.

Обоє посадовців, які доповідали на слуханні у Сенаті – держсекретар Блінкен та глава Пентагону Остін – зазначили, що фінансова допомога є інвестицією в оборонну промислову базу США і допомагає Сполученим Штатам поповнювати та оновлювати власні оборонні запаси.

Президент США Джо Байден 20 жовтня подав до Конгресу новий запит про фінансування підтримки Ізраїлю та України. Запит включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю. Також, у новому запиті на фінансування передбачено 9,15$ млрд на гуманітарну підтримку. Ці гроші мають бути спрямовані через Держдепартамент для надання гуманітарної допомоги Україні, Ізраїлю, Газі та на інші потреби.

Хоча більшість законодавців підтримують допомогу Україні, існують розбіжності щодо того, як має відбуватись голосування. Спікер Палати представників Конгресу США конгресмен-республіканець Майк Джонсон виступає за окреме голосування допомоги Ізраїлю та Україні.

Новобраний спікер Палати представників Конгресу США, конгресмен-республіканець Майк Джонсон під час складання присяги. Вашингтон, 25 жовтня 2023 року
Новобраний спікер Палати представників Конгресу США, конгресмен-республіканець Майк Джонсон під час складання присяги. Вашингтон, 25 жовтня 2023 року

31 жовтня Білий дім заявив, що президент США Джо Байден накладе вето на законопроєкт, запропонований республіканцями в Палаті представників, який передбачає надання допомоги Ізраїлю з одночасним скороченням фінансування Служби внутрішніх доходів (IRS) і відсутність фінансування інших пріоритетів національної безпеки. Про це повідомляє видання The Hill.

Адміністративно-бюджетне управління (OMB) Білого дому проаналізувало пропозицію республіканців у заяві про адміністративну політику, стверджуючи, що вона «додає партійність у підтримку Ізраїлю» і не відповідає моменту, оскільки не передбачає надання гуманітарної допомоги для людей у Газі, а також допомоги Україні та союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні.

«Цей законопроєкт поганий для Ізраїлю, для регіону Близького Сходу та для нашої власної національної безпеки. Відділення допомоги Ізраїлю від інших пріоритетів національної безпеки матиме глобальні наслідки», – заявили в OMB.

  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG