Доступність посилання

ТОП новини

Заява Єрмака про громадську раду, яка розгляне справу Чорновол, викликала запитання у західних оглядачів, правозахисників


Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак

Зауваження у низки правозахисників та експертів з питань України викликала заява керівника Офісу президента України Андрія Єрмака про створення громадської ради, яка буде розглядати резонансі справи, подібні до справи колишньої народної депутатки Тетяни Чорновол.

Єрмак каже, що рада не буде втручатись у роботу судової системи... складно побачити, як це спрацює
Метью Шааф

Раніше Єрмак у розмові із експослом США в Україні Джоном Гербстом заявив про початок роботи громадської ради, яка буде розглядати справи, подібні до справи Тетяни Чорновол. Державне бюро розслідувань висунуло підозри, включно із навмисним вбивством, колишній народній депутатці та активістці Майдану Чорновол.

Як зазначає сайт ДБР, Чорновол підозрюється «в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Йдеться про підпал офісу Партії регіонів на вулиці Липській у Києві 18-го лютого 2014 року. Чорновол публічно заявляла, що підпалила офіс ПР.

Як заявив Єрмак, громадська рада почне працювати за сприяння Офісу президента і буде складатися «зі справжніх героїв війни на Донбасі, активістів, авторитетних людей, які є совістю нашої нації».

«Всі такі справи, як стосовно пані Чорновол, будуть у тому числі виноситися на громадське обговорення цієї ради». При цьому Єрмак зазначив, що для команди президента Зеленського одним із пріоритетів була і залишається незалежність роботи правоохоронних органів.

Низка експертів, правозахисників, які працюють в Україні, озвучили запитання з приводу безсторонності такої ради.

Чому б не докласти зусиль для посилення існуючих механізмів правосуддя? Це дуже популістично і навряд чи вирішує проблему повсюдної безкарності та проблеми з верховенством права в Україні
Оксана Покальчук

Так, Метью Шааф, голова представництва правозахисної організації Freedom House в Україні зазначив, що функцію «совісті нації», про яку згадував Єрмак, у багатьох демократичних країнах покладено на суд присяжних (jury of peers).

Юридичний словник Nolo визначає jury of peers як «гарантоване конституційно право підсудних у кримінальних справах бути судимими рівними їм, а саме, безсторонньою групою громадян, з юрисдикції, де живе підсудний». Словник також відзначає, що поняття не означає, що «жінок мають судити виключно жінки» тощо.

«Навіщо створювати дивну раду, щоб оцінювати справи, якщо логічніше, щоб «совість нації» представляло журі рівних? Єрмак каже, що рада не буде втручатись у роботу судової системи... складно побачити, як це спрацює», – твітує Шааф.

Слова Єрмака викликали запитання і у Оксани Покальчук, директорки Amnesty International Ukraine.

«Чому б не докласти зусиль для посилення існуючих механізмів правосуддя? Це дуже популістично і навряд вирішує проблему повсюдної безкарності та проблеми з верховенством права в Україні», – заявила Покальчук.

«Наскільки мені відомо, журі рівних обирається за випадковим принципом серед жителів, а не серед інших активістів. Як у такому випадку гарантуватиметься безсторонність?» – питає Балаш Ярабік голова політичного, аналітичного та координаційного відділу дорадчої місії ЄС в Україні.

Раніше свої застереження з приводу заяви Єрмака висловила і сама Тетяна Чорновол. Чорновол при цьому висловила занепокоєння, що склад громадської ради буде сформовано вибірково.

«Згадану керівником Офісу президента «єрмацьку раду» зараз формує для брата саме Денис Єрмак. Єрмакам потрібен інструмент для маніпуляції громадською думкою. Їм потрібно нарізати відосики, в яких актори, які будуть грати авторитетів і совість нації, будуть називати потерпілих – злочинцями, а злочинців – потерпілими», – заявила Чорновол на своїй сторінці у Facebook.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG