Доступність посилання

ТОП новини

«Українців треба підтримувати і в них вірити, а ми все зробимо для перемоги» – призерка Європейських ігор Пономаренко


На ІІІ Європейських іграх Анна Пономаренко виграла срібну нагороду для України
На ІІІ Європейських іграх Анна Пономаренко виграла срібну нагороду для України

Новий олімпійський вид спорту підкорено. На Олімпіаді в Парижі у 2024 році у офіційній програмі змагань дебютує брейкінг. Потрапити на Ігри має всі шанси і українські представники. Уже двічі в цьому році на п'єдестал континентальних турнірів підіймалася Анна Пономаренко, b.girl «Stefani». Вона виграла срібні нагороди на чемпіонаті Європи і на ІІІ Європейських іграх, які завершилися у Польщі.

Про принципову позицію щодо виступів за Україну і повернення російських та білоруських спортсменів, про свій важкий шлях до визнання, а також травму, яка могла перекреслити усе спортивне майбутнє Анна Пономаренко розповіла Радіо Свобода.

На ІІІ Європейських іграх, які завершилися у Польщі, українці здобули 41 медаль: 21 золоту, 12 срібних та вісім бронзових. Україна посіла третє місцє в медальному заліку турніру.


– Коли їхала на Ігри, то дуже хотіла перемогти, хоча майже не вірила, що у мене взагалі буде нагорода. Бо я знала, хто мої суперниці. Я вже їм неодноразово програвала, тому не сподівалася ні на що. Головна мета була показати свій максимум.

А коли вже була в фіналі, то навпаки з’явилася впевненість, що «золото» буде моє, я можу переграти цю дівчинку. І відверто програвати у фіналі болючіше, ніж вилітати десь в 1/8 фіналу. Але я дуже рада срібній нагороді. Бо кожна медаль важлива.

Ви на Європейських іграх закрили свій гештальт. Нарешті змогли подолати литовську b-girl Niky. У вас всі зустрічі завершувалися її перемогою, наче «пороблено». Чому вона була для вас такою «непрохідною»?

– Вона дуже сильна, робить круті силові елементи. І головне – їй усього 16 років. Тому для суддів її виступи завжди сприймаються на «вау».

Коли дитина робить якісь круті силові елементи, це захоплює. Потім виходить тридцятирічна спортсменка і виконує такі ж елементи, але отримує нижчі бали. Бо крутіше буде вважатися дитина. Так завжди.

Я вирішила, що виграю у неї своєю музичністю та танцювальністю, не буде робити ставки на силові елементи

Крім того, я люблю якісь стильові елементи й завжди роблю її проти неї. Але проблема в тому, що і вона їх вміє робити і їй вони підкорюються навіть краще. Я готувалася до Європейських ігор і розуміла, що скоріше всього ми знову стикнемося. Я вирішила, що виграю у неї своєю музичністю та танцювальністю, не буде робити ставки на силові елементи. Ми йшли дуже близько, пліч-о-пліч, але мені вдалося переграти.

– Чи реально в брейкингу прораховувати якусь стратегію перед батлами?

– Звичайно. Не всі це роблять, але у мене стратегія є.

Ще до стартів я вже за рейтингом розумію, хто може мені потрапитися в батли. Тобто до інформації о моїй сітці, я вже на 70% знаю, що буду робити. А вже коли з’являється сітка, то дивлюся у кого з суперників, які сильні сторони, що можу протиставити, якісь заготовки роблю. Звичайно, що більшість виступів – це фристайл, але мінімальна підготовка якась є.

Українка зупинилася за крок до олімпійської ліцензії
Українка зупинилася за крок до олімпійської ліцензії

Про Олімпіаду і медалі мріяла з дитинства

– Брейк-данс завжди асоціювався з вулицями, свободою, самовираженням. Зараз це олімпійський вид спорту, тобто є регламент, категорії оцінювання, якісь обмеження. Для вас ці межі зручні?

Я ніколи не ставилася до брейкінгу, як просто до культури. Коли ми починали, то в моєму оточенні були хлопці та дівчата, які вивчали історію хіп-хопу, дивилися купу фільмів і хотіли бути в «тусі».

Для мене – це з самого початку був спорт. Я знала, якщо я займаюся, то маю їздити на змагання, бути найкращою, перемагати. Тобто для мене в брейкінгу нічого не змінилося, тільки відкрилося більше можливостей – бо це світові турніри й Олімпіада.

– Оцінювання в брейкінгу об'єктивне?

– Мені здається, що це взагалі неможливо. Усі танцюють по-різному. У кожного свій стиль, своє бачення. І це дуже важко оцінювати. У них є критерії, є відсотки, але зазвичай, якщо тебе стиль цього спортсмена зачепив, то ти будеш його оцінювати вище, попри всі критерії. Ми з цим стикалися вже неодноразово.

У нас тепер 9 суддів, а не три – і це трохи додає об'єктивності

Дуже багато кажуть про те, що треба змінювати систему оцінювання. Вони постійно намагаються вдосконалювати її, але поки серйозних змін в цьому не бачу. Єдине, у нас тепер 9 суддів, а не три – і це трохи додає об'єктивності, мені здається.

– Через те, що брейкінг став офіційним олімпійським видом спорту, у вас збільшилася кількість обов'язкових турнірів. Раніше ви могли самі обирати змагання, на які хочете їхати. Зараз є вимоги. Як вам новий графік?

– Важко. Організатори поки самі не зрозуміли, як все побудувати, щоб у нас був чіткий сезон.

За останні чотири місяці у нас відбулося 5 великих стартів. Ти фізично не можеш виходити на свій пік, бо ти постійно тренуєшся в одному ритмі, щоб бути завжди готовим. Зараз – у нас щомісяця 1-2 турніри. Я не можу взяти відпочинок. І це складно. Якби були чіткі графіки, то всім було б легше.

За останні чотири місяці у нас відбулося 5 великих стартів. Ти фізично не можеш виходити на свій пік

Позитивно, що я пройшла вже на Olympic Qualifier Series (відбір, де розіграють сім путівок на Олімпійські ігри в Парижі у 2024 році – ред.)

Я вже знаю, що на всіх рейтингових змаганнях мені виступати не треба. Попереду один світовий турнір, де переможець також отримає олімпійську ліцензію. Хочу там виступити, а далі – вже всі змагання будуть в наступному році.

Уже тепер можу більш професійно планувати свою підготовку, щоб був час і відпочити, і відновитися, і навпаки щільніше тренуватися, і правильно розвести усі турніри, тобто, як це роблять професійні спортсмени в інших олімпійських видах.

Зараз у представників брейкінгу по кілька турнірів на місяць. Кажуть, важко втримати такий графік
Зараз у представників брейкінгу по кілька турнірів на місяць. Кажуть, важко втримати такий графік

– Збірна з України з брейкінгу не має масажистів, лікарів, психологів. Усе тримається на азарті конкретного кола людей. Важко змагатися в такому режимі проти збірних, у кого все є?

– Приїжджає збірна Китаю, а у них там – 10 масажистів, купа тренерів. І спортсмени можуть вивчати різні стилі, бо всі коучі з різних країн з різним підходом і це прямо «вау».

Ми постійно говоримо про це, що нам треба теж реабілітологи, масажисти, бо самостійно ми це забезпечити не можемо. Але ми розуміємо, що у нас в країні війна, не до цього зараз.

Вважаю, якщо у тебе є ціль, то її можна досягнути без можливості оточити себе тренерами з голови до ніг. Хто хоче, той просто бере і робить.

– В Україні, крім вас є ще дві b.girls, які борються за олімпійську ліцензію. Killa Kim та Kate. Наскільки у вас серйозна конкуренція?

– У нас немає боротьби за місця. Звичайно, що кожна хоче на Олімпіаду і це нормально. Поїхати можуть тільки двоє, тому хтось з нас буде без путівки. Але у нас немає боротьби – по головах. Ні. Ми приблизно одного рівня брейкінгу. Кожна має шанс. Я знаючи, що мені вже не треба виступати на рейтингових турнірах, бо є квиток на кваліфікацію, віддала цю можливість Killa Kim. Можливо, якби у нас була токсична конкуренція, то я б навпаки туди поїхала, щоб ніхто з України більше не потрапив. Але це не про мене. Якщо я можу допомогти своїй збірній, то чому б ні?

Можливий параліч і тренування до сьомого місяця вагітності

– У вас був момент, коли ви стояли перед вибором: або операція і жодного брейкінгу, або не робити хірургічного втручання і можуть бути у майбутньому параліч верхньої частини тіла…

Боялася, що вже ні до чого не буде такого захоплення і не зможу нічого полюбити

– Так. Були проблеми зі спиною і грижами. Операції не було. Я прийняла рішення, що не буду оперуватися і сама зможу впоратися з цією ситуацією. Так і сталося. Я просто завжди займалася спортом – з 5-6 років професійно. І я не уявляла, як можна завершити кар’єру, коли ти робиш це все своє життя. Що тоді далі? Скоріше, я боялася, що вже ні до чого не буде такого захоплення і не зможу нічого полюбити. Раз, і все завершилося. Тому вирішила ризикнути – не оперуватися. Вірила в себе, свої сили та тіло.

Був вибір - або операція і завершити професійну кар'єру, або танцювати далі і ризикувати здоров'ям
Був вибір - або операція і завершити професійну кар'єру, або танцювати далі і ризикувати здоров'ям

– Ще один момент, коли ви могли припинити виступати, хоча і на деякий час – вагітність. Але і це вас не зупинило…

– Я виступала на останньому турнірі, коли у мене вже був сьомий місяць вагітності. Потім ще якийсь час тренувалася і зрозуміла, що саме відпрацювання елементів треба поставити на паузу. Займалася більше силовою підготовкою. Думала, що народжу і одразу повернуся до тренувань.

Виграла свою першу нагороду після народження донечки, коли їй було два місяці. Ще суперницею була дівчинка з Росії, що для мене взагалі було принциповим.

– Зараз вашій Мілані 7 місяців, а у вас вже дві срібні нагороди – з чемпіонату Європи та Європейських ігор. Де ви берете сили?

– По-перше, люблю те, що роблю. По-друге, зараз дитина дуже мотивує. У тебе реально з’являється сенс – для кого ти це робиш. Донечка хоча і маленька, зараз не розуміє нічого, але коли підросте, я впевнена, що вона буде дуже горда за свою маму.

Тато був проти брейкінгу, з ним домовлявся перший тренер

– Ви казали, що з дитинства займалися різним спортом. Коли з’явився саме брейкінг?

Батьки готували до Академії культури за спеціальністю «народну хореографію», в шорт-треці тренери хотіли, щоб я йшла в спортивний коледж, а мені подобався брейк-данс

– Я займалася 10 років народними танцями, 5 років шорт-треком і ще спортивним туризмом. У мене був дуже насичений графік (сміється). І в дев'ятому класі відбувся переламний момент. Батьки мене готували до Академії культури за спеціальністю «народну хореографію», в шорт-треці тренери хотіли, щоб я йшла в спортивний коледж і займалася вже професійно, бо на мене були сподівання в спортивному майбутньому. І от запитують у мене батьки: шорт-трек чи народна хореографія. А я розумію, що мені подобається брейкінг і хочу займатися саме ним.

Я на той момент уже рік тихесенько займалася брейк-дансом. Тато не дозволяв, бо не розумів, що це. Крім того, він вважав, що в народну хореографію було вже багато вкладено і часу, і сил, і грошей. А мені уже не подобалося це – якось і нецікаво, і несучасно.

Але батькам не казала про брейкінг до останнього, поки їм не зателефонували з гуртка і не запитали: «А ви коли костюми завезете?». А батьки нічого не розуміють, чому вони мають віддавати мої костюми, якщо я ж на народну хореографію ходжу днями і ночами (сміється). Треба було зізнаватися, що вже рік прогулюю заняття там і ходжу на брейкданс. Ой, тато злий був.

Родина спортсменки залишається в Харкові
Родина спортсменки залишається в Харкові

Я випадково познайомилася зі своїм майбутнім тренером Сергієм Ярмаком, він же b.boy Serj. Він побачив мене, коли я виступала на вуличному чемпіонаті. Підійшов, сказав, що брейкінгом теж потрібном займатися професійно, а не просто танцювати на вулицях. Мовляв, у нього є школа, він запрошує на заняття. Я йому пояснила, що мені це цікаво і я хотіла б вчитися, але батько у мене нічого не знає про брейкінг і він точно буде проти. А Сергій впевнено заявив: «Приїду і поговорю із ним».

Батько вийшов з фразою: «Будуть гарні оцінки в школі, то займайся»

Приїхав до нас тренер і вони з татом розмовляли в окремій кімнаті 2 години, я ходила по коридору, гризла нігті й не знала, що робити. Батько вийшов з фразою: «Будуть гарні оцінки в школі, то займайся». І з цього почався мій професійний шлях в брейкінгу. А Сергій Ярмак – мій другий батько. Він зробив мою долю в брейкінгу.

– Як зараз тато ставиться до брейкінгу?

– Він ніколи не казав, що радий, що я обрала брейкінг, що не помилилася. Вітав з перемогами, підтримував. Але такого захоплення від цього я не чула.

А тут же були Європейські ігри, їх показували на українському телебаченні. Мій тато – фанат футболу. Він дивився гру нашої збірної, а потім були мої змагання. І він до другої ночі дивився мій турнір. Потім телефонував, казав, що гордий за мене, що вразив виступ, а потім ще й моє інтерв’ю його розчулило, що він неймовірно пишається. Це були такі емоції. Я ніколи такого не чула від нього. Я зараз розумію, наскільки він гордий за мене.

– Ви самі з Харкова, але вже давно живете в Англії. Стежите за подіями, які відбуваються вдома?

– Звичайно. У мене там вся родина, я тільки бабусю змогла перевезти до себе. Батьки постійно розповідають, що там коїться. Морально складно.

Вже здається, пережила дуже великий стрес – у 2022 році, коли Харків сильно били. У чоловіка (Денис Жеребко – ред.) родина в Запорізькій області, то вони взагалі живуть «як останній день». Бо не знають, підірве РФ ЗАЕС чи ні.

Зараз, як і у всіх українців реакція – дратує, болить, але живемо і робимо все для нашої перемоги.

Присвячує перемогу родині і країні

– У світовому брейкінгу підтримують Україну?

Є нація, є країна – агресор, яка напала на Україну. Винний кожен звідти.. Не тільки влада

– На початку війни усі питали, що у нас відбувається, а зараз – відчуття, наче всі звикли. Хотілося б більше позиції щодо заборони повернення РФ та Білорусі в спорт. Бо часто чуємо хіп-хоп поза політикою. Я не можу зрозуміти, чому вони впевнені, що спортсмені – ні до чого. Ні. Є нація, є країна – агресор, яка напала на Україну. Винний кожен звідти.. Не тільки влада. Я розумію, якщо РФ та Білорусь повернеться, то ми не будемо виступати. Бо як це вийти з агресорами.

Є можливості виступати за інші збірни, але для Пономаренко принципово виступати за Україну, хоча і живе чимало років в Англії
Є можливості виступати за інші збірни, але для Пономаренко принципово виступати за Україну, хоча і живе чимало років в Англії

– Але ви вже виступали за Велику Британію на різних змаганнях. Якщо все ж таки так станеться, що РФ та Білорусь повертаються в спорт, а тоді українські спортсмени відмовляються від участі на будь-яких турнірах. У вас є можливість виступати за Велику Британію?

Я хочу вигравати під моїм прапором, українська перемога зараз важлива як ніколи

– І за Велику Британію, і за інші країни – є. Є країни, які запрошують. Але для мене зараз принципово відстоювати саме Україну. Моя рідна країна переживає важкі часи – у нас війна, треба постійно робити розголос про це, а я така пішла виступати за іншу збірну. Ні! Я так не можу! Я хочу вигравати під моїм прапором, українська перемога зараз важлива як ніколи.

– Кому присвячуєте перемогу?

– По-перше, родині. Я безмежно вдячна своєму чоловікові Денисові за підтримку. І він, і я – спортсмени. Свого часу він вирішив, що «не може бути два спортсмени в родині», тож має бути фокус на комусь одному, а у мене якраз все почало дуже добре виходити. І він сказав: «Я в тебе вірю. Ми – одна команда, ми зробимо все, щоб ти була найкращою». І весь мій шлях він завжди проходить разом зі мною.

Звичайно, моя мотивація – моя донечка. Ця медаль – теж її.

Коли у нас йде війна, місія кожного атлета – доказати світові, що ми – сила

І головне – своїй країні. Я відверто ніколи не відчувала в Україні якоїсь підтримки брейкінгу. Я тому і поїхала з країни, бо не бачила, тут свого розвитку. Треба було або тренувати, або працювати і заробляти гроші на участь в змаганнях.

Зараз, в ці важкі часи, коли у нас йде війна, мені здається, місія кожного атлета – доказати світові, що ми – сила. Українців треба підтримувати, в них треба вірити, а ми все зробимо для перемоги.

Я радію, що у мене є можливість вигравати для України, розповідати про неї і дякувати усім, хто захищає її зараз.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG