Доступність посилання

ТОП новини

Ексклюзив із Європейських ігор. «Нас багато хто підтримує в протесті проти спортсменів РФ та Білорусі» – Бежура


Українські фехтувальники вже вибороли дві золоті нагороди. Крім Джоан-Фейбі Бежури також чемпіонкою стала Ольга Харлан
Українські фехтувальники вже вибороли дві золоті нагороди. Крім Джоан-Фейбі Бежури також чемпіонкою стала Ольга Харлан

«Нагорода для України та її захисників і захисниць», – так свою перемогу прокоментувала українська фехтувальниця Джоан-Фейбі Бежура. Вона стала найкращою у фехтуванні (індивідуальний турнір, шпага) на ІІІ Європейських іграх, що тривають в Польщі.

Для шпажистки це найкращий результат в її професійній кар'єрі, раніше їй не вдавалося вибороти нагороди на чемпіонаті Європи чи світу. Загалом українські фехтувальники вже вибороли 3 нагороди: крім «золота»​ Бежури, в активі збірної України ще найвища нагорода від Ольги Харлан (шабля) та «​бронза»​ у Володимира Станкевича (шпага).

Про повернення російських та білоруських фехтувальників до спорту, підтримку інших збірних, подяку захисників і найважливішу нагороду Джоан-Фейбі Бежура розповіла Радіо Свобода.

Європейські ігри – це аналог Олімпійських ігор, який проводиться лише втретє в історії. З 21 червня по 2 липня у польському Кракові-Малопольській 7000 атлетів з 48 країн змагатимуться у 28 видах спорту. В турнірі не беруть участь спортсмени з Росії та Білорусі.


– Не прогнозувала, що буде нагорода, хоча, звичайно сподівалася. Найважчою була зустріч в четвірці найкращих. Напружений та нервовий бій.

Суперниця була не дуже сильна, але насправді це і важче. Бо від лідерів ти розумієш, чого можна очікувати, а від неї – не знала. Був дивний мандраж, невпевненість у діях. Я вела 3-4 уколи, а потім суперниця зрівняла рахунок і я почала сама себе накручувати – «Зараз програю», «Буде соромно», «Зберися».

Радію, що змогла знайти необхідний настрій і перемогти.

Для Бежури це найкращий результат у кар'єрі. Українка ще ніколи не здобувала медалі на чемпіонатах світу, Європи чи Європейських іграх
Для Бежури це найкращий результат у кар'єрі. Українка ще ніколи не здобувала медалі на чемпіонатах світу, Європи чи Європейських іграх
Шлях до золота:
  • Груповий етап: друге місце в групі з чотирма перемогами та однією поразкою.
  • 1/32 фіналу: Катержина Саліґерова (Чехія) – 15:12
  • 1/16 фіналу: Софія Просіна (Латвія) – 15:4
  • 1/8 фіналу: Еріка Кірпу (Естонія) – 15:10
  • чвертьфінал: Емма Франссон (Швеція) – 15:11
  • півфінал: Александра Елер (Німеччина) – 15:12
  • Фінал: Мартина Сватовська-Венґларчик (Польща) – 15:12


– Як оцінюєте свою сітку до «золота»? Чи був цей шлях важким?

– Навпаки. Думаю, мені дуже пощастило. Сітка була легка. Були на інших турнірах суперники й важче, та й не всі збірні приїхали цього разу. Я тільки за вихід в 1/8 боролася з чинною олімпійською чемпіонкою у командному заліку Ерікою Кірпу. А так – усі були прохідні.

Зараз ще виступатимемо у командному турнірі. Тут дуже важливо показати хороший результат. Бо це вже олімпійські очки і їх треба набирати.

На момент публікації матеріалу стало відомо, що жіноча збірна України з фехтування на шпагах, у складі якої виступають Влада Харькова, Інна Бровко, Джоан-Фейбі Бежура, Олена Кривицька, програла матч 1/4 фіналу командного турніру швейцаркам з рахунком 42:45.


– За вашу перемогу індивідуальні очки ви не отримаєте?

– Ні. Такі очки рахувалися на чемпіонаті Європи, куди ми не змогли поїхати, бо туди допустили російських та білоруських спортсменів. Якщо вони виступають, то ми – ні.

– В українських фехтувальників важкий рік зараз через повернення команд РФ та Білорусі. Як це морально і фізично впливає на вас?

– Фізично, мені здається, ніяк. Ми все одно постійно тренуємося і готуємося. А от психологічно – важко. Бо ти ніколи не розумієш, на що розраховувати. Постійно в режимі очікування і дещо нервово. От буде чемпіонат світу, ми до нього готуємося, але ми не знаємо, чи не буде така ситуація, що в останній день виявиться, що Росія виступає і тоді ми знову не їдемо.

Спортсмени інших країн підтримують український протест проти повернення до змагань спортсменів з РФ та Білорусі
Спортсмени інших країн підтримують український протест проти повернення до змагань спортсменів з РФ та Білорусі

– А що кажуть фехтувальники інших країн?

– Нас багато хто підтримує в протесті проти повернення спортсменів РФ та Білорусі. За що їм велика подяка. Вони кажуть, що теж підписували протести, свої думки стосовно цього озвучували і їх федерації, але вплинути поки ніхто і ніяк не може. І виходить, що вони також, як і ми проти, але хоча б можуть виступати, а ми пропустимо змагання, бо не можемо виступати з представниками країни-агресора.

– Як ви взагалі потрапили у фехтування?

– Мама завжди хотіла, щоб я була в якійсь секції. І привела мене у фехтування, бо там був якийсь знайомий у її товариша. Не можу сказати, що у мене щось прям «вау» виходило. Ні. І навряд чи можна казати, що у мене було надто відповідальне ставлення до спорту. Спочатку у мене просто були там друзі, з якими було цікаво тренуватися, їздити на змагання, разом проводити час. А вже потім якось затягнуло, у мене з’явився результат, я потрапила в кадетську збірну і вже так – крок за кроком йшла в дорослий спорт.

На шляху до золотої нагороди українка перемогла чинну олімпійську чемпіонку в команді, естонку Еріку Кірпу – 15:10
На шляху до золотої нагороди українка перемогла чинну олімпійську чемпіонку в команді, естонку Еріку Кірпу – 15:10

– А як обирали, якою зброєю будете фехтувати?

– Мене мама одразу віддала в шпагу.

– Не було колись бажання поміняти вид зброї?

– Ні. Я дуже люблю шпагу. Рапіра – це взагалі не про мене. Шабля – мені подобається, але тільки спостерігати. Бо я занадто повільна і висока для неї. А от шпага – це елегантно, граційно, красиво. Це моє.

– Ви на змаганнях зараз в Польщі, а родина – в Україні…

– Це дуже важко. Особливо, коли ці тривоги… Пекло якесь. Мене підтримує чоловік. Я йому дуже вдячна. Він зараз з нашим сином і він каже: «Ти тренуйся і виступай, у нас тут все добре». Хоча все одно в середині ти відчуваєш, що неспокійно. Особливо, коли з України приходять новини про обстріли.

Золоту медаль присвячує Україні та всім захисникам та захисницям
Золоту медаль присвячує Україні та всім захисникам та захисницям

– Іноземні ЗМІ часто запитують про події в України?

– У мене – ні. Я от коли виграла, то у мене запитали «Кому ви присвячуєте цю нагороду?». Я казала, що Україні, що у нас важкі часи – Росія на нас напала, ми боремося. Ще на пресконференції у дівчат-призерок запитували про те, як вони відносяться, що до змагань допустили фехтувальників з Росії та Білорусі. І там були спортсменки з Польщі, Угорщини та Німеччини – усі вони сказали, що не погоджуються з таким рішенням.

– Ви вже сказали, що свою нагороду присвячуєте Україні…

– Так. Після виступу мені писали військові, дякували за перемогу: ми тут боронимо, ви – там. І це дуже приємно. Коли три програєш, то стає соромно – там люди борються, життям ризикують, а тут ти не змогла зібратися. А коли виграєш змагання, то такі відчуття, наче теж щось додаєш до спільної української перемоги. Це додаткова мотивація.

На ІІІ Європейських іграх Україна вже виборола 36 нагород (на вечір 29 червня): 19 золотих, 10 срібних, 7 бронзових. Посідає третє місце в командному заліку. Ігри триватимуть до 2 липня.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG