Доступність посилання

ТОП новини

«Російських спортсменів використовують для політичних наративів» – Беленюк про участь в Олімпіаді


Жан Беленюк вважає, що українські спортсмени не хочуть брати участь в змаганнях поруч з спортсменами з Росії та Білорусі
Жан Беленюк вважає, що українські спортсмени не хочуть брати участь в змаганнях поруч з спортсменами з Росії та Білорусі

Російських спортсменів в країні використовують у політичних цілях, а Олімпійські ігри не поза політикою. Про це олімпійський чемпіон 2020 року, народний депутат від «Слуга Народу», член парламентського комітету з питань молоді та спорту Жан Беленюк заявив в ефірі Свобода.Ранок (проєкт Радіо Свобода), коментуючи пропозицію Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дозволити участь в спортивних змаганнях спортсменам з Росії та Білорусі під «нейтральним прапором».

«Це маніпулятивні скидання таких країн, як Росія, що спорт повинен бути поза політикою, але вони найбільше «юзають» своїх спортсменів для просування політичних наративів і політичної пропаганди. Про те, які вони сильні, які вони не переможні, але це повна маячня», – зазначив Жан Беленюк.

За словами народного депутата, Міжнародний олімпійський комітет веде непублічну розмову із російською стороною і незрозуміло, чому МОК змінив свою думку щодо участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх.

«Багато не публічних комунікацій відбувається всередині цієї організації і це нормально. Ми усі розуміємо, що у цьому і полягає дипломатія. Ми не розуміємо, якою базою вони обґрунтовують це своє рішення. Війна як була, так і є. Українці як гинуть на полі бою, так і продовжують це робити, тому невідомо, до чого це» – каже він.

Під час акції з вимогою не допустити спортсменів Росії та Білорусі до участі в Олімпіаді 2024 року в Парижі через війну проти України. Лозанна, Швейцарія, 25 березня 2023 року
Під час акції з вимогою не допустити спортсменів Росії та Білорусі до участі в Олімпіаді 2024 року в Парижі через війну проти України. Лозанна, Швейцарія, 25 березня 2023 року

Жан Беленюк вважає, що українські спортсмени не хочуть брати участь в змаганнях поруч із спортсменами з Росії та Білорусі.

«Бажання стояти на одному п’єдесталі, тиснути руки і змагатися на одних змаганнях з росіянами немає у жодного спортсмена з української збірної команди, – каже він. – Це я точно заявляю. Я спілкуюся зі спортсменами і усі вони проти цього».

Читайте також: Україна, Польща та країни Балтії виступили із заявою про недопущення спортсменів РФ та Білорусі до змагань

Напередодні Україна, Польща та країни Балтії опублікували заяву із закликом не допускати спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань навіть під «нейтральним прапором». Спільну заяву країн опублікувало Міністерство закордонних справ України.

Раніше Міжнародний Олімпійський комітет оголосив план, який дасть російським і білоруським спортсменам можливість участі в літніх Іграх 2024 року в Парижі та зимових Іграх 2026 року в Мілані. Згідно з цим планом, росіяни і білорусі зможуть взяти участь у Олімпійських іграх, але як «нейтральні спортсмени». Пропонується, що вони не представлятимуть свою країну за допомогою прапора, гімну, форми чи іншої ідентифікації.

У січні 2023 року міністр спорту України Вадим Ґутцайт заявив, що Україна не виключає бойкоту Олімпіади, якщо російських і білоруських спортсменів допустять до змагань.

Читайте також: World Athletics: повʼязані з допінгом санкції з Росії зняті, але до змагань росіян не допустять

XS
SM
MD
LG