Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ закликає МОК заборонити участь спортсменів із Росії та Білорусі на Олімпіаді в Парижі


Акція з вимогою не допустити спортсменів Росії та Білорусі до участі в Олімпіаді 2024 року в Парижі через війну проти України. Лозанна, Швейцарія, 25 березня 2023 року
Акція з вимогою не допустити спортсменів Росії та Білорусі до участі в Олімпіаді 2024 року в Парижі через війну проти України. Лозанна, Швейцарія, 25 березня 2023 року

Парламентська асамблея Ради Європи 23 червня ухвалила резолюцію, в якій закликала Міжнародний олімпійський комітет повністю заборонити участь російських та білоруських спортсменів на Олімпійських та Паралімпійських іграх в Парижі.

ПАРЄ закликає комітет дотримуватися цієї позиції «стільки, скільки триватиме російська агресивна війна» і не дозволяти російським та білоруським атлетам участь у нейтральному статусі. МОК наразі розглядає таку можливість.

Резолюція ґрунтувалася на доповіді депутатки від Норвегії Лінди Гофстад Геллеланд. Асамблея дійшла висновку, що будь-яка участь представників цих двох країн у поточному контексті є «немислимою, буде використана як інструмент пропаганди і де факто не дозволить іншим спортсменам – не в останню чергу українським – брати участь». На думку ПАРЄ, спроби Олімпійського комітету дозволити спортсменам брати участь у нейтральному статусі не є належним запобіжником.

Читайте також: «Комісія була тільки на папері» – Гутцайт про допуск російських і білоруських спортсменів до змагань

Парламентарі також вказали на те, що російські та білоруські елітні спортсмени отримують державні зарплатні та часто входять до військових спортивних команд. Відтак вони не можуть продемонструвати «нейтралітет і відстороненість від цих режимів, а тим паче робити будь-які заяви проти війни».

Голова МОК Томас Бах, виступаючи 22 червня на відкритті сесії комітету, вчергове засудив агресію Росії проти України, але також відмовився від повної ізоляції російських і білоруських спортсменів.

«Російська сторона хоче, щоб ми ігнорували війну. Українська сторона хоче, аби ми повністю ізолювали будь-кого з російським і білоруським паспортом. Обидві позиції діаметрально протилежні нашій місії та Олімпійській хартії», – йдеться в його промові.

Читайте також: МОК позбавив визнання Міжнародну асоціацію боксу, яку очолює росіянин

У лютому понад 35 країн підписали заяву щодо міжнародної підтримки України і закликали до того, щоб громадяни Росії і Білорусі не були допущені до змагань як «нейтральні» особи. Але після цього Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував допустити до змагань спортсменів із Росії та Білорусі в нейтральному статусі з дотриманням низки умов.

У Росії ці критерії назвали «дискримінаційними». Україна та низка інших країн засудили це рішення МОК.

У квітні Міністерство молоді та спорту України заборонило офіційним делегаціям національних збірних брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з Росії чи Білорусі.

XS
SM
MD
LG