Доступність посилання

ТОП новини

Активи Худайнатова: ВАКС стягнув 49% статутного капіталу «Альянс Холдинг» в дохід держави


У лютому 2024 року ВАКС націоналізував частину українських активів російського олігарха Едуарда Худайнатова (на фото), який раніше очолював «Роснефть».
У лютому 2024 року ВАКС націоналізував частину українських активів російського олігарха Едуарда Худайнатова (на фото), який раніше очолював «Роснефть».

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції щодо компанії «Альянс Холдинг» – про це ВАКС повідомив увечері 3 березня.

За повідомленням, суд стягнув у дохід держави 49% статутного капіталу компанії. Відповідну скаргу Апеляційна палата розглянула скарги на рішення ВАКС від 26 січня 2024 року. Тоді суд частково задовольнив позов Мін’юсту до громадянина Росії Едуарда Худайнатова, але відмовив у позовних вимогах щодо «Альянс Холдингу».

«За результатами апеляційного розгляду, колегія суддів залишила без задоволення апеляційну скаргу ТОВ «Альянс Ойл Україна». Водночас, Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції України, постановивши стягнути в дохід держави 49% статутного капіталу ТОВ «Альянс Холдинг», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Російська судова система повідомила про націоналізацію Липецької фабрики «Рошен»

Суд постановив внести зміни до даних про розміри часток у статутному капіталі ТОВ «Альянс Холдинг»: 49 % частки у статутному капіталі ТОВ «Альянс Холдинг» – за державою Україна; 51 % частки у статутному капіталі – за компанією Shell за її зверненням до суб’єкта державної реєстрації.

У компанії Shell заявили, що «вкрай розчаровані» рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду України.

«Як ми неодноразово пояснювали Міністерству юстиції України в суді, ця справа ґрунтується на некоректній і застарілій інформації. Рішення суду ігнорує факти і рішення Палати з питань підприємництва Апеляційного суду Амстердама, яке підтверджує, що поточна частка Shell‎ в її українському ритейл-бізнесі становить 97,44%. Невизнання рішень суду члена-засновника ЄС в той час, коли Нідерланди спільно проводять міжнародну конференцію на тему «Відновлення справедливості для України», створює хибне уявлення про бізнес Shell в Україні і є негативним сигналом для потенційних нових інвесторів країни», – йдеться в заяві.

У Shell додали, що «таке необґрунтоване привласнення» Україною іноземних інвестицій та активів Shell суперечить міжнародному праву, яке захищає міжнародних інвесторів», і зазначили, що зроблять «все можливе» для захисту своїх працівників, активів, інвестицій і репутації.

У лютому 2024 року Вищий антикорупційний суд на клопотання Міністерства юстиції націоналізував частину українських активів російського олігарха Едуарда Худайнатова, який раніше очолював «Роснефть».

Водночас ВАКС відмовився задовольнити вимоги щодо стягнення в дохід держави 49 % частки у статутному капіталі компанії «Альянс Холдинг» у розмірі понад 270 мільйонів гривень.

За даними СБУ, Худайнатов контролював компанію «Альянс Україна» через низку офшорних компаній і підконтрольних осіб, щоб уникнути націоналізації.

Форум

XS
SM
MD
LG