Доступність посилання

ТОП новини

Єврорада закличе Борреля та Єврокомісію до швидкого поступу у використанні активів РФ на підтримку України


Європейська рада привітала ухвалення 13-го пакету санкцій проти Росії
Європейська рада привітала ухвалення 13-го пакету санкцій проти Росії

Європейський союз, «враховуючи терміновість ситуації», планує продовжувати Україні необхідну політичну, фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу – про це йдеться в чернетці висновків саміту Євросоюзу, який відбудеться 21-22 березня. Текст документу опинився в розпорядженні редакції Радіо Свобода.

У ньому Європейська рада також закликає союзників та партнерів по всьому світу долучитися до цієї роботи.

Згідно з текстом, Україна «терміново потребує» системи протиповітряної оборони, боєприпасів та ракет, і Європейська рада вітає ініціативи в цьому напрямку, в тому числі проєкт Чехії із закупівлі боєприпасів.

Читайте також: Камерон: Британія може надати Україні позику під гарантію заморожених активів Росії

Європейська рада привітала ухвалення 13-го пакету санкцій проти Росії:

«Доступ Росії до конфіденційних предметів і технологій, які мають відношення до поля бою, має бути якомога більше обмежений, зокрема, шляхом таргетування організацій у третіх країнах, які дозволяють їй обходити санкції. Європейська Рада закликає Високого представника (із закордонних справ ЄС Жозепа Борреля – ред.) та Комісію підготувати подальші санкції проти Білорусі, Північної Кореї та Ірану».

Рада також закликає треті сторони «негайно» припинити надавати Росії матеріальну підтримку для ведення війни проти України і називає «дуже тривожними» дані про те, що Іран надавав Москві балістичні ракети. У разі, якщо вони підтвердяться, ЄС «готовий відповісти швидко та в координації з міжнародними партнерами».

Документ також згадує використання прибутків від заморожених російських активів.

Читайте також: Боррель: потрібна згода всіх країн ЄС, щоб використати прибутки від активів Росії на оборону України

«Європейська Рада розглянула прогрес щодо наступних конкретних кроків щодо спрямування надзвичайних надходжень від знерухомлених активів Росії на користь України, у тому числі, можливо, для фінансування військової підтримки. Вона запрошує Високого представника та Комісію швидко вжити наступних кроків, щоб продовжити цю роботу», – йдеться в тексті.

Європейська рада також засудила порушення Росією прав людини на окупованих територіях України, а також проведення незаконних виборів президента РФ у окупованих Криму та частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Наприкінці лютого голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС повинен «розпочати розмову» про закупівлю озброєння для України за рахунок прибутків від заморожених російських активів.

У березні голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що для використання прибутків від заморожених російських активів на підтримку оборони України потрібне одностайне рішення членів блоку за його пропозицією.

Він визнав, що наразі ЄС розглядав можливість використання цих коштів на відновлення України, але «наразі головне – не стільки реконструкція, скільки уникнення подальшої руйнації».

Форум

XS
SM
MD
LG