Доступність посилання

ТОП новини

АРК передала до суду матеріали справи щодо Поклонської, Аксьонова та Константинова


Сергія Аксьонова (ліворуч на фото) та Володимира Константинова, поміж інших, звинувачують в участі в злочинній організації «з метою насильницького повалення конституційного ладу і зміни меж території України»
Сергія Аксьонова (ліворуч на фото) та Володимира Константинова, поміж інших, звинувачують в участі в злочинній організації «з метою насильницького повалення конституційного ладу і зміни меж території України»

Прокуратура Автономної республіки Крим завершила досудове розслідування в рамках кримінального провадження щодо вісьмох колишніх високопоставлених чиновників Криму. Про це 11 червня повідомили в пресслужбі Офісу генпрокурора України.

Йдеться, зокрема, про:

  • ексдепутата Верховної Ради Криму, в подальшому так званому голову російського уряду Криму (ці посади займав Сергій Аксьонов)
  • колишнього голову Верховної Ради АР Крим, в подальшому голову російського парламенту Криму (обставини вказують на Володимира Константинова)
  • колишньому прокуророві Генеральної прокуратури України, згодом –прокурора окупованого Криму (Наталі Поклонській)

«Під час досудового розслідування встановлено, що чиновники окупаційної адміністрації Росії протягом лютого-березня 2014 року, перебуваючи на території АР Крим та міста Севастополя, створили злочинну організацію з метою насильницького повалення конституційного ладу і зміни меж території України всупереч встановленому порядку, а також брали участь в ній і сприяли окупації півострова», – йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Колишнім кримським чиновникам інкримінують вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду і створення злочинної організації.

Читайте також: Прокуратура АРК звернулася до суду через користування надрами в окупованому Криму

«За результатами спеціального попереднього розслідування матеріали кримінальної виробництва відкриті стороні захисту для ознайомлення в порядку статті 290 Кримінального процесуального кодексу України, після чого обвинувальний акт буде направлений до суду для розгляду по суті», – зазначають у прокуратурі.

Наталі Поклонській, яка після російської анексії Криму очолила підконтрольну Кремлю прокуратуру Криму, а пізніше стала депутаткою Державної думи, прокуратура АРК повідомила про дві підозри за кількома статтями.

Наталія Поклонська в залі Державної думи Росії
Наталія Поклонська в залі Державної думи Росії

За версією слідства, Поклонська, Аксьонов, Константинов і ряд інших осіб створили злочинну організацію «з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів на території Автономної Республіки Крим, а також брали участь в ній».

Раніше Поклонська в інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону сказала, що вона нібито не знає, в чому її звинувачують, бо їй «не прийшло письмове повідомлення».

У 2018 році адвокати Аксьонова скаржилися в ЄСПЛ на український суд.

XS
SM
MD
LG