Доступність посилання

ТОП новини

Таліби атакували базу в Афганістані на тлі мирних переговорів: мінімум п’ятеро загиблих


Один із попередніх боїв між талібами та урядовими силами поблизу військової бази в провінції Кундуз, 2015 рік
Один із попередніх боїв між талібами та урядовими силами поблизу військової бази в провінції Кундуз, 2015 рік

Щонайменше п’ятеро афганських військових загинули внаслідок нападу екстремістського угруповання «Талібан» на військову базу на півночі Афганістану, повідомляє місцева влада.

Напад стався в районі Шора-Хак провінції Кундуз 16 лютого, за кілька днів після того, як міністр оборони Сполучених Штатів Марк Еспер озвучив сподівання на «зниження насильства» та мирну угоду з «Талібаном».

«На жаль, п’ятеро солдатів армії загинули мученицькою смертю, ще троє поранені», – йдеться в заяві Міністерства оборони Афганістану. За даними відомства, загиблі були й серед талібів.

Речник поліції Кундузу Інгамуддін Рахмані повідомив, що сутичка тривала кілька годин і призвела до людських втрат з обох боків.

Речник поліції Кундузу Інгамуддін Рахмані
Речник поліції Кундузу Інгамуддін Рахмані

Натомість речник «Талібану» Забінуллах Муджагід стверджує, що бойовики вбили 19 співробітників безпекових сил та знищили чотири бронетранспортери.

Водночас прем’єр-міністр країни Абдулла Абдулла на засіданні уряду 17 лютого повідомив, що «Талібан» погодився на семиденне скорочення агресії, яке мало б передувати укладенню мирної угоди зі США. Її можуть підписати вже 29 лютого.

Наразі невідомо, коли має початися перемир’я.

У столиці Катару Досі член делегації «Талібану» заявив місцевим журналістам, що переговори екстремістського угруповання зі Сполученими Штатами завершилися «успішно», і угоду за їхніми результатами оприлюднять до кінця місяця.

14 лютого стало відомо, що Сполучені Штати досягли угоди з талібами про тижневу відмову від актів насильства, що зрештою може привести до виведення американських військових з Афганістану.

Ця заява з'явилася через день після того, як президент США Дональд Трамп заявив про хороші шанси на те, що США домовляться про мирну угоду з талібами до кінця цього місяця.

Таліби продовжують майже щоденні напади на афганських силовиків і військових США, а також урядовців Афганістану, хоча одночасно «Талібан» веде мирні переговори з посланцем США, що мають на меті дійти домовленості про завершення воєнного конфлікту в Афганістані.

XS
SM
MD
LG