Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді невідомі загасили «вічний вогонь», запалений Вучичем і Лавровим


У середині грудня «вічний вогонь» на Кладовищі визволителів запалили президент Сербії Александар Вучич і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
У середині грудня «вічний вогонь» на Кладовищі визволителів запалили президент Сербії Александар Вучич і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

У столиці Сербії, Белграді, невідомі загасили «вічний вогонь», який у середині грудня на Кладовищі визволителів запалили президент Сербії Александар Вучич і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Полумʼя «вічного вогню» до Сербії привезли російські солдати.

Невідомі залили фарбою вогнище, написали: «Визволителі? Ні, ніколи!» та перекреслили серп і молот. Інцидент стався в ніч на 30 грудня.

Заступник мера сербської столиці засудив цей акт і сказав, що триває слідство. Сербський уряд досі не реагував.

Різко відреагувало посольство Росії в Сербії, з ініціативи якого було запалено «вічний вогонь», оскільки в Сербії такої традиції не було.

У повідомленні диппредставництва зазначається, що йдеться про «спробу внести розбрат у братні відносини» між російським і сербським народами. Російське посольство припускає, що цей вчинок був скоєний «на замовлення із-за кордону».

На Кладовищі визволителів Белграда поховано 820 бійців Червоної армії та понад 1200 партизанів Югославської народної армії. Червоноармійці були вояками Другого й Третього українського фронтів, переважно українці.

На урочистостях із приводу запалення «вічного вогню» ані президент Сербії, ні російський міністр жодним словом не згадали ні українців, ані хорватів, чорногорців, босняків та інших, що воювали у складі югославської армії, а говорили лише про сербсько-російське братерство по зброї.

XS
SM
MD
LG