Доступність посилання

ТОП новини

Дослідницька група Bellingcat визначила причетних до катастрофи MH17


Після 14:00 за Києвом очікуються результати офіційного розслідування міжнародної Спільної слідчої групи щодо катастрофи «Боїнга-777»
Після 14:00 за Києвом очікуються результати офіційного розслідування міжнародної Спільної слідчої групи щодо катастрофи «Боїнга-777»

Дослідницька група Bellingcat ідентифікувала причетних до катастрофи малайзійського «Боїнга-777» у небі на Донбасі у 2014 році.

Як йдеться у звіті дослідників, серед причетних є Ігор Гіркін (прізвисько «Стрєлков»), Сергій Дубинський (прізвисько «Хмурий»), Олег Пулатов («Гюрза» і «Халіф»), Леонід Харченко, позивний «Крот», Едуард Гільязов (позивний «Рязань»), група Безлера і сам Ігор Безлер (прізвисько «Бєс»), Сергій Поваляєв (позивний «Боцман»), Валерій Стельмах («Найомнік» і «Батя»), Ігор Українець (позивний «Міньор»), «Батальйон Восток», Олександр Ходаковський (позивний «Скіф»), Олександр Семенов (прізвисько «Сан Санич»).

Звіт повідомляє, що Гіркін, як один із ключових ватажків проросійських бойовиків на Донбас,і знав про перекидання «Бука» і тісно співпрацював із відповідальними за його пересування на окупованій території. А російський генерал Сергій Дубинський координував пересування ракетного комплексу в день катастрофи на Донбас і його відправку в зворотному напрямку до Росії.

Інші особи зі списку таким чи іншим чином були причетні до охорони установки, членів перевезення екіпажу, координації пересування, сприяння у помилковій ідентифікації літака тощо.

Сьогоднішній новий звіт Bellingcat, як кажуть дослідники, «спрямований на встановлення більшості осіб, досі невідомих громадськості, які були почуті та/або згадані у перехоплених СБУ телефонних розмовах».

Крім звіту міжнародної групи громадських розслідувачів Bellingcat, сьогодні, після 14:00 за Києвом очікуються результати офіційного розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, яка готує докази для майбутніх кримінальних справ через збиття літака.

Напередодні заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олена Зеркаль​ повідомила, що міжнародна спільна слідча група назве імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака.

Літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Перше з них, технічне, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», запущеною із підконтрольної на той час російським гібридним силам території Донбасу. Друге, кримінальне розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, також дійшло висновку: пускова установка ЗРК «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії і була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття нею авіалайнера повернута назад до Росії. Але конкретних винних осіб у групі наразі не називали, розслідування триває.

У світі вже не раз закликали Росію визнати свою відповідальність за збиття літака. Росія постійно заперечує всі результати розслідування.

XS
SM
MD
LG