Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі зростає кількість ув’язнених опозиціонерів


Білоруський опозиційний політик Микола Статкевич
Білоруський опозиційний політик Микола Статкевич

Білоруський опозиційний лідер Микола Статкевич та кілька блогерів 15 червня були засуджені до 15 діб арешту в межах посилення боротьби з політичними опонентами Лукашенка перед призначеними на 9 серпня виборами.

Статкевич цього місяця вже був засуджений, 1 червня йому присудили 15 діб арешту за участь у «несанкціонованому» опозиційному заході в Мінську – збиранні підписів під петиціями на підтримку потенційних кандидатів на майбутніх виборах.

Мітинги опозиції та збори на підтримку потенційних кандидатів за останні тижні відбулися за участі тисяч людей в усій Білорусі.

Десятки активістів та політиків зазнали утисків та арештів.Дружина Статкевича Марина Адамович 15 червня написала у фейсбуці, що її чоловіка засудили до ще одного адміністративного арешту за відсутності адвоката.

Статкевичу, який протистояв незмінному понад чверть століття Олександру Лукашенку на виборах 2010 року, заборонено балотуватися на виборах у серпні. Раніше його засудили до шести років позбавлення волі та звільнили в 2015 році.

Також 15 червня блогери Едуард Пальчис, Володимир Тиханович та Микола Маловський були засуджені до 15 діб за участь у «несанкціонованих» заходах.

Іншому активісту, відеоблогеру Сергію Тихановському, який прагнув узяти участь у президентських виборах у серпні, може загрожувати до 3 років в'язниці за організацію мітингів.

Слідчі також здійснюють розслідування щодо колишнього виконавчого директора «Білгазпромбанку» Віктора Бабарика, який пішов у відставку з посади в банку, щоб стати конкурентом Лукашенка на виборах 9 серпня.

XS
SM
MD
LG