Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі помилували колишнього головного редактора Nexta Романа Протасевича


«Мабуть, запишусь у тренажерний зал, можливо, виберусь кудись, до річки, до озера, щоб видихнути і почати рухатися далі», – Роман Протасевич
«Мабуть, запишусь у тренажерний зал, можливо, виберусь кудись, до річки, до озера, щоб видихнути і почати рухатися далі», – Роман Протасевич

У Білорусі помилували колишнього директора білоруського каналу Nexta Романа Протасевича, засудженого до восьми років в’язниці, повідомляє видання Белта.

«Буквально щойно я підписав усі відповідні документи про те, що я помилуваний. Це, звичайно, просто чудова новина і у мене зараз багато різних емоцій. І я, звісно, дуже щасливий. перш за все я неймовірно вдячний країні і звичайно особисто президенту за таке рішення і я сподіваюсь, що далі буде тільки краще», – сказав Протасевич.

Він зазначив, що поки що «зі зрозумілих причин у нього нема конкретних планів».

«Мабуть, запишусь у тренажерний зал, можливо, виберусь кудись, до річки, до озера, щоб видихнути і почати рухатися далі», – сказав він.

3 травня в Білорусі Мінський обласний суд заочно засудив засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила до 20 років колонії. Про це пише білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на дані центру Вясна. Інші фігуранти справи Ян Рудик та Роман Протасевич отримали 19 років позбавлення волі (заочно) і 8 років тюрми відповідно.

Їх визнано винними, серед іншого, у публічних закликах до захоплення державної влади, актів тероризму, організації масових безладів, наклепі та образі Олександра Лукашенка, поширенні свідомо неправдивих відомостей про Білорусь.

Судовий процес у справі Nexta розпочався 16 лютого. Авторів Telegram-каналу Степана Путила та Яна Рудика судили заочно, а Роман Протасевич, який був під домашнім арештом, перебував у залі суду. Йому пред’явили звинувачення щонайменше у 1586 епізодах.

23 травня 2021 року засновник білоруського телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега летіли з Афін до Вільнюса. Коли судно транзитом пролітало через повітряний простір Білорусі, білоруські диспетчерські служби повідомили, що їм надійшла загроза підірвати лайнер, і змусили його приземлитися у Мінську.

Згодом Романа Протасевича перевели під домашній арешт. Його подругу, росіянку Софію Сапегу, суд у Гродно у травні 2022 року засудив до шести років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG