Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі двох «рейкових партизанів» засудили до 14 і 16 років колонії


Як пише «Вясна», Сергій Плешкун і Юрій Сельвіч познайомилися у 2020 році під час білоруських протестів через результати президентських виборів. Про їхнє затримання стало відомо у березні 2022 року
Як пише «Вясна», Сергій Плешкун і Юрій Сельвіч познайомилися у 2020 році під час білоруських протестів через результати президентських виборів. Про їхнє затримання стало відомо у березні 2022 року

У Білорусі Гомельський обласний суд засудив двох «рейкових партизанів» із Мозиря, 45-річного Юрія Сельвіча та 34-річного Сергія Плешкуна, до 14 і 16 років колонії посиленого режиму, повідомила 8 лютого правозахисна організація «Вясна».

Їх визнали винними за сімома статтями Кримінального кодексу Білорусі:

  • незаконне виготовлення предметів, що дія яких ґрунтується на використанні горючих речовин;
  • терористичний акт;
  • організація дій, що грубо порушують громадський порядок;
  • виведення з ладу транспортного засобу або шляхів сполучення;
  • псування майна;
  • розпалювання ворожнечі;
  • створення екстремістського формування.

Читайте також: У Білорусі порушили 30 справ щодо «рейкових партизанів»

Як стверджувала сторона обвинувачення, з серпня 2020 року до лютого 2022 року Плешкун і Сельвіч купили компоненти для виготовлення «коктейлів Молотова» і вибухівки, які вони нібито хотіли використати для вчинення «акту тероризму» і для «нападу на споруди, установи, транспортні засоби, а також працівників правоохоронних органів».

Плешкун, за версією слідства, опублікував у телеграм-каналі відео з коментарями про дату і час переміщення військової техніки, воєнізованих підрозділів і військовослужбовців «з метою здійснення екстремістської діяльності». Після чого під’їхав до одного з підприємств Мозирського району і дорожнього знаку, де «наніс фарбою на паркан і знак цинічні малюнки і написи, в яких дав негативну оцінку жителям іноземної держави», заявляла білоруська прокуратура.

Як пише «Вясна», Сергій Плешкун і Юрій Сельвіч познайомилися один з одним у 2020 році під час білоруських протестів через результати президентських виборів. Про їхнє затримання стало відомо у березні 2022 року.

Читайте також: Кількість політичних в’язнів у Білорусі сягнула майже півтори тисячі – правозахисники

Раніше у Білорусі вже виносили вироки «рейковим партизанам» з інших міст. Так, Гомельський обласний суд призначив Дмитру Равічу 22 роки колонії посиленого режиму, Денису Дікуну – 23 роки, а Олегу Молчанову – 21 рік колонії.

Слідство стверджувало, що всі троє «вночі з 28 лютого на 1 березня, згідно з отриманим завданням, підпалили релейну шафу з обладнанням», чим завдали збитків на суму понад 55 тисяч білоруських рублів (близько 20 тисяч доларів).

Білорусь не є прямим учасником війни Росії проти України, але вона сприяє діям РФ, зокрема, надала матеріально-технічну підтримку Росії для вторгнення, дозволивши російським військам увійти в Україну через свою територію.

Рух «рейкових партизанів» з’явився в Білорусі на початку березня 2022 року і мав на меті зірвати графік пересування російських військ територією Білорусі.

XS
SM
MD
LG