Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники передали британським депутатам список відповідальних за катування українських політв’язнів


Список передала представниця Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Марія Томак
Список передала представниця Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Марія Томак

Представниця Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Марія Томак передала членові комітету закордонних справ британського парламенту Роберту Сіллі список із прізвищами росіян і українців, які порушують права людини в анексованому Росією Криму. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода, який був присутній на зустрічі родичів утримуваних Росією українців Павла Гриба та Євгена Панова із депутатом британського парламенту в Лондоні.

«Ми вважаємо можливим розширення дії «акту Магнітського» проти цих людей, оскільки йдеться про порушення Європейської конвенції з прав людини, а саме – про катування», – сказала Томак.

Про можливу імплементацію «акту Магнітського» Роберт Сіллі сказав: «Я вважаю те, як реагував британський уряд на отруєння Скрипалів, є доволі вражаючим прикладом ефективної протидії злочинам Росії».

Перед зустріччю із Сіллі правозахисники передали список Міністерству закордонних справ Британії. Перший секретар посольства України в Британії Денис Сєнік уточнив, що наразі урядових списків немає, але неурядові організації ведуть перемовини із МЗС із цього приводу.

На зустрічі були присутні Ольга та Ігор Гриби, сестра і батько Павла Гриба, а також керівник об’єднання родин політв’язнів і брат фігуранта справи так званих «кримських диверсантів» Євгена Панова Ігор Котелянець. Останній наголосив, що заяви від таких країн, як Британія, дійсно допомагають зупинити катування українських громадян у російських в’язницях.

«Ми сьогодні мали зустріч із представниками Міністерства закордонних справ з метою нагадати про всіх українських політв’язнів. Це саме те, через що голодував Олег Сенцов – щоб привернути увагу не тільки до себе, а й до інших незаконно засуджених», – заявив Котелянець.

Ольга Гриб, сестра викраденого ФСБ із території Білорусі Павла Гриба, згадала про можливість перенесення мирних переговорів у «нормандському форматі» з Мінська до іншої країни.

«Мінськ – це неприйнятне місце для врегулювання такого конфлікту. Можливо, Британія могла би стати такою країною», – сказала вона, звертаючись безпосередньо до депутата британського парламенту.

Роберт Сіллі – член палати Громад британського парламенту від Консервативної партії, а також учасник комітету закордонних справ. Він неодноразово критикував президента Росії Володимира Путіна і відомий підтримкою санкцій проти Росії, зокрема застосування «акту Магнітського» для боротьби із «брудними російськими грошима».

«Акт Магнітського» – закон США, а також низки інших країн, який накладає економічні санкції й забороняє в’їзд особам, винним у порушеннях прав людини. У травні цього року закон схвалив парламент Британії.

XS
SM
MD
LG