Доступність посилання

ТОП новини

Росія: депутат Держдуми з Чечні обіцяє «відрізати голови» родичам правозахисника


Адам Делімханов (л) і Рамзан Кадиров, архівне фото
Адам Делімханов (л) і Рамзан Кадиров, архівне фото

Депутат Державної думи Росії від Чечні Адам Делімханов виступив із погрозами на адресу всіх родичів Абубакара Янгулбаєва – колишнього адвоката правозахисної групи «Комітет проти катувань», чию матір Зарему Мусаєву примусово забрали з квартири в місті Нижній Новгород і перевезли до Чечні минулого місяця. 2 лютого видання «Медіазона» повідомило, що суд у Грозному заарештував Мусаєву на два місяці – за статтею про «застосування до представника влади насильства, небезпечного для життя чи здоровʼя».

Делімханов оприлюднив свої погрози на адресу Янгулбаєвих під час прямої трансляції в мережі Instagram 1 лютого. «Ви повинні знати, що ми будемо переслідувати вас день і ніч, не турбуючись про наше життя та майно, поки не відріжемо вам голови, поки ми вас усіх не вбʼємо… І це також стосується тих, хто перекладатиме це повідомлення російською», – сказав Делімханов.

Брати Ібрагім та Абубакар Янгулбаєви, їхній батько, федеральний суддя у відставці Сайді Янгулбаєв та сестра перебувають за кордоном. Ібрагім оголошений у федеральний розшук та заарештований заочно.

20 січня особи, які представилися співробітниками МВС Чечні, увірвалися до квартири Янгулбаєвих у Нижньому Новгороді. Вони мали документи на примусовий привід судді у відставці Сайді Янгулбаєва та його дружини Зареми Мусаєвої до Чечні для допиту як свідків у справі про шахрайство. Оскільки суддівський статус Янгулбаєва забезпечує йому недоторканність, затримали лише Мусаєву. З моменту викрадення достовірної інформації про долю та стан здоровʼя хворої на інсулінозалежний діабет Зареми Мусаєвої немає. До неї не пускають адвокатів.

Європейський союз закликав Росію звільнити Зарему Мусаєву.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG