Доступність посилання

ТОП новини

«Тепер це каральний законопроєкт» – Гончаренко про відмову від демобілізації


Депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко (фракція «Європейська солідарність»)
Депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко (фракція «Європейська солідарність»)

Законопроєкт про мобілізацію не є справедливим, оскільки звідти прибрані будь-які норми про строки такої мобілізації, сказав 10 квітня в етері Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Live») Олексій Гончаренко, народний депутат із фракції «Європейська солідарність».

За його словами, він не голосуватиме за законопроєкт у тій редакції, в якій він є зараз – без строків демобілізації. Як пояснює Гончаренко, у першій редакції урядового законопроєкту, яку подали наприкінці грудня 2023 року, був прописаний термін служби – 36 місяців. Згодом цей законопроєкт відкликали, а в новій версії, яку подали в січні 2024 року, з’явилася нова умова демобілізації: відслужити 36 місяців, і мати змогу демобілізуватися за рішенням Ставки. В остаточній редакції цю норму взагалі прибрали, щоб розглянути її в окремому законопроєкті.

«Але це прибирають. І говорять: «ну ми десь повернемося до цього». Я в це не вірю. Фактично цю тему просто ховають… Думаю, що причина в тому, що дійсно замінити людей не так просто. І очевидно, що ці люди, ми говоримо про добровольців, – це люди мотивовані, вже з бойовим досвідом. Я не сперечаюся з цим. Але ж не можна цих людей, вибачте, використати вже до останку. Ну стерти до нуля. Ну це ж неправильно з усіх точок зору. З погляду морального, з погляду прагматичного, з погляду майбутнього», – каже Гончаренко.

За твердженням депутата, «тепер це каральний законопроєкт». У проєкті закону присутні багато обмежень – на керування автівкою, або на надання консульських послуг тим, хто за кордоном. На його думку, такі обмеження призведуть до того, що люди отримуватимуть громадянство тих країн, у яких зараз живуть, і відмовлятись від українського.

«Я абсолютно не хочу захищати тих, хто переплив Тису. Але, з іншого боку, там зараз люди живуть, і ми виштовхуємо фактично якусь кількість людей з українського громадянства. Зараз ті підлітки, які там є, просто візьмуть громадянство Польщі, Німеччини, Чехії. Все, ми втрачаємо людей», – зазначає народний обранець.

Коментуючи зміни в документі, представленому на розгляд Верховної Ради, речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін пояснив, чому Генеральний штаб ЗСУ ухвалив таке рішення.

«Наразі були побажання від Генерального штабу, який розуміє оперативну ситуацію, який розуміє загрози і ризики, які стоять перед державою. Ми не можемо зараз ухвалювати поспішних рішень. Ясна річ, що популістських думок дуже і дуже багато», – заявив Лазуткін.

Речник Міноборони наголосив, що «водночас варто пам’ятати, що ескалація та агресія Росії триває, а наступ йде практично по всій лінії фронту».

Лазуткін також сказав, що усі рішення схвалюються, «аби уникнути негативного впливу на обороноздатність країни».

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони на своєму засіданні 9 квітня виключив положення щодо демобілізації і ротації військовослужбовців із урядового законопроєкту про мобілізацію.

Верховна Рада 7 лютого ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію. Документ передбачав положення про умови демобілізації військовослужбовців. Депутати парламенту подали до другого читання документа 4269 правок.

29 березня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки розглянув усі правки, подані депутатами до другого читання законопроєкту про мобілізацію.

Форум

XS
SM
MD
LG