Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у базі сиріт РФ – ЗМІ


ЗМІ з’ясували, що вивезених дітей розподілили по установах як мінімум у 15 регіонах Росії (фото ілюстративне)
ЗМІ з’ясували, що вивезених дітей розподілили по установах як мінімум у 15 регіонах Росії (фото ілюстративне)

Щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійській базі даних дітей-сиріт, йдеться у розслідуванні російських видань «Верстка» і «Важные истории». Журналісти підтвердили особу кожної дитини і поговорили з деякими з них.

Апарат уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової розповідає лише про вивезених дітей, які опинилися під опікою в Росії. Про 285 дітей, про яких пишуть ЗМІ, влада РФ не повідомляла. Їх не забрали до родин, а відправили до шкіл-інтернатів і сімейних центрів у різних частинах Росії.

Перші анкети вивезених дітей з’явилися у базі даних дітей-сиріт РФ на початку жовтня 2022 року, через тиждень після того, як Росія оголосила про анексію територій Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей України. 263 анкети опинилися в базі у жовтні й листопаді 2022 року. Однак нові анкети продовжили з’являтися і у 2023 році – журналісти виявили 14 таких випадків. У половині з них дитину визнавали такою, що залишилася без батьківського піклування за рішенням суду.

Незважаючи на те, що Львова-Бєлова неодноразово заперечувала, що вивезених дітей можна усиновити, дані їхніх анкет кажуть про протилежне. Згідно з ними, росіяни мали можливість усиновити як мінімум 214 вивезених дітей, ще 71 дитину можна взяти лише під опіку. Журналісти наголошують, що невідомо, чи фактично віддають дітей на усиновлення.

ЗМІ з’ясували, що вивезених дітей розподілили по установах як мінімум у 15 регіонах Росії. Найбільше анкет журналісти виявили в Орловській (38 дітей), Нижньогородській (28) і Ростовській (27) областях Росії. Ще по 23 дитини відправили до Саратовської області й Башкортостану, 22 дитини – до Брянської, 20 – до Кіровської області РФ. Проте реальна кількість дітей з України, яких відправили до цих регіонів, більша.

Більшою може бути і загальна кількість українських дітей у банку даних про сиріт. За підрахунками «Важных историй», у 2022 році кількість сиріт, яких внесли до цього реєстру, значно зросла: до літа 2023 року в базі з’явилося на 2,4 тисяч анкет більше, ніж у середньому за попередні шість років. При цьому, як зазначають журналісти, не можна однозначно стверджувати, що всіх цих дітей вивезли з України.

На момент підготовки розслідування анкети 98 дітей виключили з банку даних: це може статися лише у разі передачі дитини на виховання в сім’ю, повернення батькам, настання повноліття чи смерті. Журналісти з’ясували, що у 17 випадках дітям вже виповнилося 18 років, а щонайменше чотирьох дітей повернули родичам на окуповані території. Таким чином, решту 76 дітей, ймовірно, відправили на виховання до російських родин. На момент публікації розслідування щонайменше 187 вивезених дітей, як і раніше, живуть у сирітських установах або навчаються в коледжах.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG