Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині при створенні укріплень знайшли артефакт доби ранньої бронзи


За словами наукового співробітника Дніпропетровського національного історичного музею, знахідка – горщик доби ранньої бронзи зі шнуровим орнаментом
За словами наукового співробітника Дніпропетровського національного історичного музею, знахідка – горщик доби ранньої бронзи зі шнуровим орнаментом

На Дніпропетровщині при створенні оборонних укріплень представники територіальної оборони знайшли артефакт – старовинний горщик. Про це Радіо Свобода розповів старший науковий співробітник Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького Дмитро Романчук.

За його словами, це – горщик доби ранньої бронзи зі шнуровим орнаментом. Поряд з ним було поховання людини.

«Ми поїхали, оглянули місцевість, прийняли по акту горщик, а також там поруч був виявлений череп людини. Тобто там було поховання, але на даний момент дослідити його немає можливості. Після війни, сподіваємось, дорозкопуємо, проведемо там розвідку», – сказав Романчук.

Він додав, що наразі артефакти вже у музеї. Опісля війни оприлюднять дані про людину, яка їх знайшла, та обставини.

Романчук зазначив, що музейники просять усіх, хто так чи інакше причетний до земляних робіт, за можливості, ставитися з повагою та відповідальністю до культурної спадщини – повідомляти про знахідки місцевим музеям, університетам, знайомим історикам.

Раніше українські науковці також розробили поради про те, як діяти при виявленні артефактів під час війни.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG