Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Путін підписав закон про довічне позбавлення волі за державну зраду


Російський лідер Володимир Путін в окупованому Маріуполі, березень 2023 року
Російський лідер Володимир Путін в окупованому Маріуполі, березень 2023 року

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про поправки до Кримінального кодексу, зокрема, про довічне покарання за державну зраду (стаття 275).

Також посилюються покарання за злочини за статтями Кримінального кодексу, повʼязаними з тероризмом. Зокрема, за статтями про теракт та диверсію максимальне покарання збільшене до 20 років, а за статтею про сприяння терористичній діяльності мінімальний поріг покарання за вербування або залучення до терористичних злочинів піднятий до семи років.

Крім того, до Кримінального кодексу додано нову статтю 284.3 — «Надання сприяння у виконанні рішень міжнародних організацій», до яких не належить Росія. За таке «сприяння» у кримінальному переслідуванні посадових осіб, військових чи добровольців передбачено покарання у вигляді штрафу у розмірі до одного мільйона рублів або позбавлення волі на строк до пʼяти років.

У Росії арешти за статтею про державну зраду почастішали після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Цього року за таким звинуваченням затримали щонайменше 26 людей, вказує Бі-Бі-Сі, торік було 11 вироків за цією статтею, підрахував сайт «ОВД-Інфо».

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йшлося, що ці особи підозрюються в незаконній депортації дітей з України. Рішення МКС було підтримане США, більшістю країн Євросоюзу (спільне рішення ЄС було заблоковано Угорщиною) та Україною.

Росія не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду та не бере участі в його роботі. Москва не є учасником Римського статуту, який визначає дії суду, з 2016 року.

XS
SM
MD
LG