Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова Інституту нацпам’яті заявляє, що його робота не буде «розворотом в інший бік»


При цьому відмінності, за його словами, будуть
При цьому відмінності, за його словами, будуть

Новий голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович заявляє, що його робота не буде «розворотом в інший бік» у порівняні з попередником Володимиром В’ятровичем. При цьому відмінності, за його словами, будуть. Про це Дробович заявив в ефірі «Громадського».

«Кут нахилу є, все-таки маю реальність – є поле, і в цьому полі інформаційному багато хто оцінював Інститут так, що потрібно більше уваги зосередити на діалог, комунікацію, роботу з громадами і т.д. Я чую ці оцінки і відповідно буду робити різні акценти щодо цього», – сказав він.

Очільник Інституту додав, що не вважає, що за минулого керівника УІНП йшов у радикально неправильному напрямку.

«Тут (у чому буде відмінність в роботі – ред.) питання риторики, питання спілкування з громадянами, і питання зв’язку, змісту роботи і комунікацій», — пояснив Дробович.

За його словами, йдеться не про те, що говорив Інститут нацпам’яті за В’ятровича, а про те, як його «сприймали і рецитували».

«Дуже часто Інститут здійснював декомунізацію виключно в рамках закону і процедур доволі цивілізованих, а цитати і, скажімо так, послідовники дуже сильно перегинали палицю: це починаючи з того, як ставились до об’єктів радянської спадщини, в тому числі мистецької, і закінчуючи тим, як подавалися перейменування. Наприклад, коли хтось під виглядом декомунізації намагався переназвати якісь об’єкти чи вулиці, які скоріше підпадають не під декомунізацію, а є спадщиною імперською російською», – розповів Дробович.

Голова УІНП наголосив, що не проти перейменування і таких об’єктів, але робити це треба «за законом» і «називати речі своїми іменами».

Також Дробович заявив, що хоче «більше діалогу в українському суспільстві».

18 вересня Кабінет міністрів звільнив з посади голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, який працював з 2014 року. У листопаді він був зареєстрований народним депутатом від «Європейської солідарності» замість Ірини Луценко.

В’ятрович називав призначення Дробовича на посаду голови УІНП «неправильним кадровим рішенням уряду в гуманітарній політиці» і «розворотом в інший бік».

Український інститут національної пам’яті реалізує державну політику у сфері відновлення й збереження національної пам’яті Українського народу.

XS
SM
MD
LG