Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський і Дуда провели переговори про взаємодію в оборонній сфері та підтримку з боку ЄС


«Переконаний, що майбутнє України та Польщі – у єдності, взаємній підтримці та взаємовигідній співпраці», – заявив Володимир Зеленський
«Переконаний, що майбутнє України та Польщі – у єдності, взаємній підтримці та взаємовигідній співпраці», – заявив Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський провів телефонні переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Серед іншого, вони обговорили питання «взаємодії в оборонній сфері з акцентом на ключових потребах Сил оборони України».

Як повідомила пресслужба Офісу президента, Зеленський висловив подяку за послідовну непохитну підтримку України з боку Польщі як незмінного союзника України на шляху до вступу в ЄС і НАТО.

«Наш спільний кордон має бути справжнім європейським кордоном. Кордоном єдності. Не має бути кордонів між нашими народами», – сказав він.

За повідомленням, сторони також обговорили питання забезпечення фінансової та політичної підтримки України з боку ЄС, обмінялися думками в контексті наближення Вашингтонського саміту НАТО та очікуваних рішень Альянсу.

«Переконаний, що майбутнє України та Польщі – у єдності, взаємній підтримці та взаємовигідній співпраці», – додав Зеленський.

Польська сторона наразі подробиць цієї розмови не повідомляє.

Польські фермери 6 січня припинили страйк, який розпочали у листопаді минулого року. Вони пообіцяли розблокувати пункт пропуску «Медика-Шегині».

Читайте також: Польща не відкриє кордон для української агропродукції – міністр

Водночас продовжується блокування польською стороною інших пунктів пропуску на кордоні з Україною. З 6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали блокування кордону. Вони заблокували рух вантажівок на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні, вимагаючи повернення дозволів для українських водіїв і вилучення польських машин із електронної черги.

Йдеться про блокування пунктів пропуску «Гребенне – Рава-Руська», «Корчова – Краківець», «Дорогуськ – Ягодин». Через дії польських протестувальників у черзі застрягли кілька тисяч вантажівок.

Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

Форум

XS
SM
MD
LG