Доступність посилання

ТОП новини

Ексголову СБУ Якименка підозрюють у причетності до катувань у Херсоні під час окупації


Новопризначений голова СБУ Олександр Якименко та президент України Віктор Янукович, Київ, 10 січня 2013 року
Новопризначений голова СБУ Олександр Якименко та президент України Віктор Янукович, Київ, 10 січня 2013 року

Служба безпеки України повідомила про підозру ексголові цього відомства Олександру Якименку, який приєднався до окупаційної адміністрації на Херсонщині – про це СБУ повідомила 7 лютого.

Як повідомляють у відомстві, Якименко з 2014 року переховувався в Росії, тому що в Україні його підозрювали в державній зраді. На початку вторгнення він запропонував свою допомогу загарбникам і очолив створену Росією «державну службу безпеки в Херсонській області».

«Під час окупації Херсона «посадовець» дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста. У підвальному приміщенні цієї будівлі рашисти облаштували катівню. Там з них «вибивали» зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати «амністію», – йдеться в повідомленні.

Крім того, Якименко, за даними слідства, залучив до діяльності підконтрольного Росії органу ще вісьмох людей, які «брали безпосередню участь у катуваннях мирних жителів».

Після звільнення Херсона він втік на лівий берег Дніпра, не переховується, заявляє СБУ.

Читайте також: «Розстріляли, підірвали, ховати не дозволяли». На Херсонщині розповіли про масове поховання в селі Правдине

Якименку та ще вісьмом фігурантам повідомили про підозру в посяганні на територіальну цілісність України, державній зраді в умовах воєнного стану, створенні не передбачених законом збройних формувань та порушенні законів війни.

Олександр Якименко став головою СБУ в січні 2013 року. 24 лютого 2014 року, після розстрілів протестувальників на Майдані та перемоги Революції гідності, Верховна Рада звільнила його з посади. У 2021 році Рада національної безпеки і оборони позбавила його державних нагород і відзнак.

XS
SM
MD
LG