Доступність посилання

ТОП новини

Україна відновлює експорт електроенергії – Міненерго


«Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності»
«Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності»

Україна відновлює експорт електроенергії, повідомили в Міністерстві енергетики 7 квітня.

За повідомленням, міністр енергетики України Герман Галущенко підписав розпорядчий документ, що дозволяє розпочати процес відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності.

«Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності. Цього результату ми досягли завдяки титанічній роботі енергетиків, наших міжнародних партнерів, які допомагали у відновленні системи. Найскладнішу зиму пройдено. Наступний крок – відкриття експорту електроенергії, що дозволить залучити додатковий фінансовий ресурс для необхідної відбудови знищеної та ремонту пошкодженої енергетичної інфраструктури», – цитує слова Галущенка пресслужба Міненерго.

У міністерстві уточнили, що дозволена європейською мережею операторів системи передачі ENTSO-E потужність для експорту становить 400 МВт, однак фактичні обсяги експорту можуть коливатися залежно від часу доби та кон’юнктури ринку.

Водночас міністр наголосив, що пріоритетом залишається забезпечення потреб в електроенергії українських споживачів.

«Тому експорт електроенергії буде працювати за умови забезпечення українських споживачів електроенергією та може бути припинений у разі зміни ситуації», – сказав Галущенко.

Україна експортувала електроенергію до Молдови і країн ЄС із червня до 11 жовтня 2022 року. У Міненерго уточнили, що за цей період реалізували 2,6 мільярда кіловат/годин.

З 11 жовтня 2022 року Україна припинила експорт електроенергії для стабілізації власної енергосистеми після російських ракетних обстрілів енергетичних об’єктів.

Від жовтня 2022 року російські війська здійснили десятки ракетних і дронових атак на українські енергетичні об’єкти, завдавши масштабних і складних пошкоджень. Енергетики визнають, що ситуація з електропостачанням вздовж лінії фронту залишається складною.

XS
SM
MD
LG