Доступність посилання

ТОП новини

Заколот у Росії та війну в Україні обговорять учасники саміту ЄС у Брюсселі


Очікується, що лідери підтвердять свою незмінну підтримку України, до них по відеозв’язку приєднається президент України Володимир Зеленський
Очікується, що лідери підтвердять свою незмінну підтримку України, до них по відеозв’язку приєднається президент України Володимир Зеленський

Заколот у Росії, війна в Україні, а також міграція до Європейського союзу є головними темами дводенного саміту лідерів ЄС, який розпочинається в Брюсселі 29 червня, повідомляє агенція DPA.

Організований ватажком угруповання «ПВК Вагнера» Євгеном Пригожиним заколот посилив занепокоєння щодо безпеки, особливо серед балтійських країн ЄС, – через їхню географічну близькість до Росії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ має приєднатися до обговорення, щоб оцінити потенційні наслідки подій у Росії для безпеки Європи, а також війну в Україні. Очікується, що лідери підтвердять свою незмінну підтримку України, до них по відеозв’язку приєднається президент України Володимир Зеленський.

Кілька країн блоку залишилися незадоволеними нещодавнім рішенням міністрів внутрішніх справ ЄС, які підтримати зміну політики щодо надання притулку. На тлі зростання кількості мігрантів, які прибувають до ЄС морем, учасники саміту розглянуть плани підтримати Туніс на суму 900 мільйонів євро для пом’якшення економічної кризи в країні та зменшення числа людей, які прагнуть потрапити до ЄС. Європейська комісія запропонувала прив’язати пакет допомоги до реформ, яких вимагає Міжнародний валютний фонд (МВФ), натомість Італія хоче менш суворих вимог до Тунісу.

Також на саміті у Брюсселі обговорять відносини з Китаєм і деякі інші питання.

XS
SM
MD
LG