Доступність посилання

ТОП новини

«Серйозне порушення міжнародного права»: Міноборони України відреагувало на інцидент із есмінцем Британії


Есмінець королівських ВМС Великобританії HMS Defender прибув до Одеси 18 червня
Есмінець королівських ВМС Великобританії HMS Defender прибув до Одеси 18 червня

Міністерство оборони України спільно з союзниками формує офіційну позицію щодо інциденту з британським есмінцем у Чорному морі, повідомляє пресслужба Міноборони в середу.

«Наразі військово-політичним керівництвом України, у взаємодії з союзниками, формується позиція з цього питання. Після завершень консультацій вона буде доведена до громадськості у найкоротші терміни. Збройний інцидент в територіальних водах України – серйозне порушення міжнародного права», – йдеться в повідомленні.

Водночас британське міністерство оборони перед тим заявило, що російські військові не відкривали вогонь по есмінцю Defender і що не було попереджувальних пострілів. У відомстві припустили, що постріли були здійснені в ході навчань російських військових.

Повідомлення про нібито постріли російських військових у бік британського корабля прокоментував також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, заявивши про «агресивну і провокативну політику Росії в Чорному і Азовському морях». Він назвав інцидент підтвердженням того, що Україні потрібна «якісно нова взаємодія» з членами НАТО в Чорному морі.

Раніше 23 червня російські та кримські медіа з посиланням на російське Міністерство оборони повідомили, що поблизу мису Фіолент в анексованому Криму російський патрульний корабель відкрив попереджувальний вогонь по ракетному есмінцю королівського військово-морського флоту HMS Defender. На самому ж сайті Міноборони Росії інформації про ситуацію немає.

Есмінець королівських ВМС Великобританії HMS Defender прибув до Одеси 18 червня разом з фрегатом ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen.

21 червня в Одесі на борту ракетного есмінця королівського військово-морського флоту HMS Defender українська і британська сторона підписали меморандум про проєкти морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства і ВМС України.

XS
SM
MD
LG