Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд: користування транзитними автівками з єврономерами не порушує ст. 469 Митного кодексу


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Верховний суд України дійшов висновку, що користування автомобілями з реєстрацією в інших країнах, ввезених із заявленою метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням, передбаченим ч. 2 ст. 469 Митного кодексу України – про це мовиться в повідомленні прес-служби Верховного суду про рішення, що було ухвалене ще 1 жовтня.

Деякі ЗМІ помилково витлумачили це рішення як таке, що нібито легалізує «євробляхи» в Україні, в той час як ідеться про спробу митниці покарати одного користувача такого авта за тією статтею Митного кодексу, якої він не порушив (хоча вочевидь порушив інші статті).

«Такого висновку дійшов Верховний суд, розглянувши в касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування постанови, якою позивача визнано винним у вчиненні порушення митних правил, передбачених частиною 2 статті 469 МК України, та накладено на нього штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 гривень)», – мовиться в повідомленні.

Читайте також: «Ауді» замість «Ланоса»: що вимагають власники авто на єврономерах під Кабміном

Суть спору полягала в тому, що позивач, будучи користувачем автомобіля з реєстраційним номером Естонії, не знятого там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України на підставі митної декларації з заявленою метою транзиту. При цьому під час судових засідань сам позивач визнав, що ввіз цей транспортний засіб для тривалого використання на території України, а режим «транзит» заявив, щоб уникнути необхідності митного оформлення автомобіля та сплати відповідних платежів. Але Верховний суд у цій справі не розглядав неправдиве повідомлення користувача авта, яке саме по собі є порушенням закону.

Колегія суддів зазначила, що у згаданій статті Митного кодексу немає згадки про такий митний режим, як тимчасове ввезення, тому у діях позивача відсутній склад адміністративного порушення, передбаченого саме цією статтею, за якою його притягали до відповідальності.

Читайте також: «Ми бачимо той шрот, який заїжджає в Україну» – Мартиненко про «євробляхи»

Згідно з постановою Кабінету міністрів, МВС отримало можливість відслідковувати терміни перебування в Україні автомобіля на єврономерах і застосовувати санкції до порушників.

У вересні відбувся протест біля стін Будинку уряду. Учасники акції вимагали зміни правил розмитнення транспортних засобів, які ввозяться в Україну.

13 липня Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроекти про зниження акцизного податку з автомобілів і про посилення контролю над переміщенням і використанням авт, зареєстрованих в інших державах.

Документи розроблені комітетом Верховної Ради з питань податкової політики для врегулювання ситуації із автомобілями на єврономерах.

XS
SM
MD
LG