Доступність посилання

ТОП новини

«Ми бачимо той шрот, який заїжджає в Україну» – Мартиненко про «євробляхи»


Акція власників автомобілів на «євробляхах» під Кабміном, Київ, 11 липня 2018 року
Акція власників автомобілів на «євробляхах» під Кабміном, Київ, 11 липня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Володимир Мартиненко, голова громадської ради МВС; Олександр Назаренко, представник всеукраїнської громадської організації «АвтоЄвроСила».

В урядовому кварталі Києва знову, як і два місяці тому, протестували автомобілісти, прихильники зниження мита на так звані машини на «євробляхах». 18 вересня у Верховній Раді мали розглядати важливі для автомобілістів закони. Втім, законопроекти про нові правила ввезення в Україну автомобілів на єврономерах не готові до другого читання, заявила голова парламентського комітету з питань податкової політики Ніна Южаніна. За її словами, розгляд у парламенті відбудеться не раніше листопада. Два місяці тому протестувальники вимагали для тих, хто завіз машини на єврономерах, не амністії, а закону на постійній основі. Серед вимог саме нинішньої акції – внесення правок стосовно доступного розмитнення.

ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Пане Назаренко, чого вимагали сьогодні Ви і Ваші побратими?

Щодо мита – ми вимагаємо внести правки, які будуть посильними для народу України
Олександр Назаренко

Олександр Назаренко: У нас було три вимоги: дороги, мито і новий закон. Щодо мита – ми вимагаємо внести правки, які будуть посильними для народу України. Люди, які ухвалюють ці закони, на жаль, живуть в іншій площині, у них свої цінності, «небожителі», не знають, скільки коштує буханка хліба, а люди, які їздять на цих авто, купили їх на останні гроші. Для них дуже великий тягар – та сума, яку хочуть внести за розмитнення. Ми хочемо, щоб це був закон на постійній основі, щоб люди могли цим користуватися, а не якась там «амністія». І щоб наших активістів делегували в робочу групу, які зможуть роз’яснити економічну складову.

(Повна версія програми)

Ми не вимагаємо нульового мита, але хочемо, щоб воно було адекватне заробіткам людей. На даний момент це досить високі ставки. Автомобілі, яким більше від 7 років, неможливо розмитнити. У першому читанні відповідний законопроект уже проголосований. За цим законопроектом, старенька «Ауді» 2000 року – може бути тільки акцизу 3 700 євро. Хотілося б 500, максимум 1000 євро, залежно від класу і якості автомобіля. Ми пропонуємо не новий законопроект, а зміни до існуючого.

Олександр Назаренко, представник всеукраїнської громадської організації «АвтоЄвроСила»
Олександр Назаренко, представник всеукраїнської громадської організації «АвтоЄвроСила»

Третя вимога – це новий закон, що на вимогу поліцейських, коли ті зупиняють, люди мають класти руки на кермо, вимкнути двигун, дістати ключ запалювання. Це для поліцейської держави закон. А також передавати водійське посвідчення, що, на нашу думку, сприяє розвитку корупції.

– Пане Мартиненко, як Ви оцінюєте ці вимоги? До чого варто дослухатися, на Ваш погляд, а що неслушно, можливо?

Левова доля, якщо не всі ці автомобілі, зареєстровані на іноземні підприємства, на іноземців
Володимир Мартиненко

Володимир Мартиненко: Скільки б ми або будь-які організації в Україні не вимагали щось розмитнити, але поки то не буде, умовно, «моїм товаром» чи «моєю річчю», я її розмитнити не зможу. Левова доля, якщо не всі ці автомобілі, зареєстровані на іноземні підприємства, на іноземців. Дуже велика частина з них уже знята з обліку в Європі і взагалі не може бути ні в який спосіб відчужена. Навіть після того, як Верховна Рада ухвалила законопроект у першому читанні щодо зменшення акцизу на розмитнення. І має стосунок не тільки до тих, хто вже заїхав і катається в Україні на так званих «євробляхах», а взагалі до всіх громадян України. Треба зменшувати те розмитнення, акциз. Але говорити про те, що я можу розмитнити якийсь товар, який мені не належить, – це нонсенс в Україні.

На сьогодні всі ті, хто вже заїхав і порушив вимоги митного законодавства щодо терміну перебування на території України – товар, який перетермінований стосовно законного перебування його на території України, є контрабандою. Це стало актуальним з початком подій на сході, коли зробили слабинку, коли всі ці автомобілі завозилися на передову, на них пересувалися наші захисники. І там митні органи якраз потрошку закривали на те очі.

Володимир Мартиненко, голова громадської ради МВС
Володимир Мартиненко, голова громадської ради МВС

У нас у поліції є величезний некомплект. Всіх запрошую: хто знає, як працювати – приходьте! Ніде в світі немає, у жодній країні – ані в європейській, ні в азійській, ні в Америці, як у нас. Ми дійшли до маразму, коли знімаємо поліцейського на телефон, а потім починаємо з нього знущатися, далі викладаємо в YouTube, а він думає: зупиняти мені його чи не зупиняти? Якби така історія була в Америці, як мінімум, був би арешт до півроку.

В Україні автомобілів, які порушили термін законного перебування, близько 400 тисяч
Володимир Мартиненко

– Пане Мартиненко, цифри є –​ скільки зараз на єврономерах автомобілістів в Україні користуються машинами?

Володимир Мартиненко: Є офіційні цифри, які дає ДФС, митна служба.

І по тій митній службі, в Україні на сьогодні автомобілів, які порушили термін законного перебування, близько 400 тисяч. Уже велика частина з них відправилася на шрот і продалася запчастинами.

Ми ж бачимо той шрот, який сюди заїжджає, де автомобіль ззовні начебто нормальний, а димить, як паровоз на початку 19-го століття. Його ремонт обходиться дорожче

Ми ж усі бачимо той шрот, який сюди заїжджає, де автомобіль зовні начебто нормальний, а димить, як паровоз на початку 19-го століття. Його ремонт обходиться вже дорожче. Там є якась частина автомобілів, які є реальними, адекватними. Але ми веземо сюди вже весь непотріб, який не утилізується в Європі, бо там за утилізацію треба заплатити гроші. Давайте не перетворювати нашу країну на смітник.

Другий момент. Я так само купив автомобіль, так само завіз його через митницю, але я так само сплатив митні платежі, а не чекаю, поки хтось щось зробить. Виникає питання: а хто мені компенсує цю різницю?

Олександр Назаренко: Я оформив шенгенську візу на рік, заплатив купу грошей, вистояв у чергах. А потім зробили безвіз – будь ласка, компенсуйте мені це! Але це на краще. Я ж це розумію.

І кожна людина зрозуміє, що потім її діти куплять дешевше. У мене автомобіль не може бути розмитнений згідно з чинним законодавством України – йому понад 7 років. Я згоден заплатити. Я взяв собі автомобіль за ціною нового «Ланоса». У мене двоє дітей, і в автомобілі 12 подушок безпеки! «Ланоси» і «Жигулі» їздять і коптять набагато більше, ніж оці автомобілі.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG