Доступність посилання

ТОП новини

У чому секрет попиту на білоруську техніку в Україні?


Білоруський автобус МАЗ, ілюстраційне фото
Білоруський автобус МАЗ, ілюстраційне фото

Олена Литвинова

Цього року відразу в двох обласних центрах України на дорогах почнуть курсувати нові автобуси Мінського автомобільного заводу – в Житомирі до кінця року на міські маршрути вийдуть 40 МАЗів, у Львові – 150. Минулого року за кількістю купленої в Білорусі техніки лідером був Київ – білоруський виробник виграв тендер на поставку в українську столицю 100 автобусів.

І якщо на ринку громадського транспорту МАЗ посідає друге місце, то у вантажному сегменті українського ринку цей завод перший серед зарубіжних виробників-імпортерів автомобільної техніки.

Загалом із 2014 року Мінський автомобільний завод збільшив свою частку на українському ринку з 11,67% до 19,82% в 2017 році. У чому ж секрет буму білоруської техніки в Україні?

Вантажівки МАЗ, ілюстраційне фото
Вантажівки МАЗ, ілюстраційне фото

Складові успіху

В Україні аналогічну техніку випускають три концерни – «Еталон» (Чернігівський і Бориспільський автозаводи), корпорація «Богдан» (завод у Луцьку) і львівський «Електрон». Усі вони тільки зараз впроваджують технології вищих європейських стандартів. Білоруський МАЗ уже чималий час у своєму виробництві орієнтується на Євро-5 і Євро-6.

Додатковим фактором стало створення ефективної дилерської мережі МАЗу – тепер до неї входить 21 сертифікована станція обслуговування.

У минулому році в Національному бізнес-рейтингу України першим авто-імпортером було визнане підприємство з білоруським капіталом «Торговий дім МАЗ Україна».

Місцевий транспорт у Львові
Місцевий транспорт у Львові

Конкурентна ціна – за рахунок кредитування

Чи не головним фактором стало експортне кредитування, засноване в 2009 році указом президента Білорусі Олександра Лукашенка – іноземна компанія, яка купує в кредит білоруську продукцію, отримує з державного бюджету Білорусі компенсацію частини відсотків.

Цього року відповідні операції обслуговують уже три українські банки – два державних («Укрексімбанк» і «Укргазбанк») і один комерційний – ПУМБ, який належить до фінансово-промислової групи «СКМ» українського мільярдера Ріната Ахметова. Білорусь щорічно витрачає близько 200 мільйонів доларів на заохочення іноземних покупців щодо її національної продукції.

Білоруський досвід гідний наслідування?

Мер Львова Андрій Садовий переконаний, що такий механізм збільшує конкурентні можливості білоруського виробника на українському ринку.

«Держава повинна створити експортно-кредитне агентство, тому що ми стоїмо в одній низці з Албанією та Молдовою, – каже він. – Як нам вигравати конкуренцію? (Львівський) «Електрон» може брати участь у тендерах на поставку трамваїв, тролейбусів, автобусів в інші країни світу, але як йому змагатися, якщо його вартість уже апріорі на 10-15% неконкурентна у порівнянні з іншими виробниками в інших країнах?»

Мер Львова Андрій Садовий
Мер Львова Андрій Садовий

За інформацією Львівської міської ради, вартість автобуса МАЗ із урахуванням митних платежів склав 122 тисячі євро – на 25 тисяч євро менше, ніж аналогічний за характеристиками автобус «Електрон» місцевого виробництва.

«Якщо «Електрон» іде в банк, то він бере кредит під 18-19%. Ось різниця. Коли держава підтримує свого виробника, то є результат. Ми замовили в «Електрона» 50 автобусів, бо для мене принципово важливо мати якісне виробництво в Україні. Це повинно стосуватися всіх галузей економіки нашого життя. Якщо ми не будемо мати власного виробника, тоді хто буде платити податки і де будуть працювати наші люди?» – каже Андрій Садовий у коментарі кореспондентці Білоруської служби Радіо Свобода.

Львівський трамвай «Електрон» у центрі міста
Львівський трамвай «Електрон» у центрі міста

Попит на білоруський транспорт зберігатиметься

Уряд України оголосив про намір до 2030 року повністю відмовитися від маршруток на користь повноцінного і комфортного громадського транспорту.

У Львові, зокрема, планують перейти на тролейбуси, електробуси і автобуси вже в найближчі п’ять років. Аналогічну ініціативу підтримала і влада Тернополя.

Оригінал публікації на сайті Білоруської служби Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG