Доступність посилання

ТОП новини

«Ауді» замість «Ланоса»: що вимагають власники авто на єврономерах під Кабміном


Мітинг власників автомобілів із єврономерами
Мітинг власників автомобілів із єврономерами

Під стінами Кабінету міністрів України триває безстрокова акція власників автомобілів на європейських номерах. Мітингарі вимагають скасування постанови Кабінету міністрів, яка дозволяє Міністерству внутрішніх справ відслідковувати терміни перебування в Україні автомобіля на єврономерах і застосовувати санкції до порушників. Друга вимога – ухвалити законопроект про розмитнення таких машин.

Як власники «євроблях» пікетували Кабмін – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Зранку 11 липня водії на єврономерах заблокували центр Києва. За даними поліції, в акції брали участь близько 4,5 тисячі людей, хоча організація «Авто Євро Сила» заявляє, що для участі у протестах до Києва прибули близько 10 тисяч автомобілів на єврономерах.

Протягом дня мітингувальникам не вдалося домогтися оголошених вимог і вони оголосили, що залишаться під будівлею уряду на ніч.

Водії автомобілів на єврономерах заблокували центр Києва
Водії автомобілів на єврономерах заблокували центр Києва

12 липня учасники протесту мають зустрітися із представниками Адміністрації президента щодо скасування постанови Кабміну.

Голова комітету з питань податкової та митної політики, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ніна Южаніна повідомила, що комітет планує передати на розгляд Верховної Ради законопроект про розмитнення машин на єврономерах.

«На «Ланос» не вистачило грошей»

Авто на єврономерах заповнили чи не всі центральні вулиці Києва, а учасники протесту приїхали із різних міст України.

Оксана Багнат, власниця авто на єврономерах
Оксана Багнат, власниця авто на єврономерах

Оксана Багнат, мати чотирьох дітей, приїхала до Києва із Львівської області. Каже, що придбала автомобіль на єврономерах, аби мати змогу возити дітей до лікарні, оскільки раніше постійно доводилося користуватися послугами таксі.

«Наші вимоги стосуються гідного життя. Це про тих людей, які важко працюють і не можуть собі дозволити простий автомобіль. Я не розумію, чому депутати їздять на джипах, а ми не можемо купити авто взагалі», – каже жінка.

Більшість учасників протесту вказують на те, що в європейських країнах розмитнення коштує набагато дешевше, а купівля автомобіля не вважається розкішшю.

Микола, учасник протесту за скасування постанови Кабміну
Микола, учасник протесту за скасування постанови Кабміну

Микола із Хмельницької області придбав «Фольцваген» півроку тому. Каже, що на «Ланос» грошей не вистачило.

«Сьогодні ми тут за скасування постанови Кабміну, за нормальне розмитнення», – розповідає чоловік.

Кожен із учасників мітингу запевняє, що коли купував авто на єврономерах, знав що проблеми із законодавством є, але думав, що це питання врегулюють.

З іншого боку, мітингарі кажуть, що віддають перевагу «проблемним» авто на єврономерах, ніж з українським, які «розвалюються»

Андрій, власник двох автомобілів на єврономерах
Андрій, власник двох автомобілів на єврономерах

Учасник мітингу Андрій розповідає, що прийшов до Кабміну «не воювати, і не палити шини».

«Ми за доступне розмитнення. Ми не відмовляємося платити взагалі, а хочемо платити ставку без акцизу і всіх зайвих платежів. У мене два автомобіля на єврономерах – «Фольцваген гольф» та «Ауді А6». Купив два роки тому сам, у Литві», – каже чоловік.

Куди заїдуть на «євробляхах» українські водії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:38 0:00

Що мають змінити законопроекти про розмитнення

Законопроекти №8487 і №8488 пропонують змінити лише ставки акцизного податку на авто, а от ПДВ (20% від вартості авто), мито (10% від вартості) та збір у Пенсійний фонд (3–5%) залишаються в тих самих межах.

Законопроекти пропонують ввести обмеження на ввезення авто без грошового забезпечення. Зокрема, в режимі тимчасового ввезення нерезидент зможе ввезти лише одне авто.

Наступні транспортні засоби можуть бути ввезені під гарантії. Наприклад, якщо фінансова установа візьме на себе зобов’язання сплатити всі митні платежі, якщо автівку не вивезуть згідно із законом.

Посилюється відповідальність у разі порушення митних правил.

Мітингувальники принесли під Кабмін шини
Мітингувальники принесли під Кабмін шини

Зміни в законі мають надати 180 днів для відтермінування застосування санкцій щодо тих авто на іноземних номерах, які вже перебувають на українській території.

«Принцип такий: закон вступає в силу, але відносно тих автомобілів, які зараз на території України, застосування обмежень та санкцій буде відтерміновано на декілька місяців. Для того, щоб дати їм можливість здійснити всі процедури, бо їм треба виїхати, потім знову заїхати», – розповіла в коментарі Радіо Свобода голова комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна.

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG