Доступність посилання

ТОП новини

Польські фермери блокують два пункти пропуску на кордоні з Німеччиною – поліція


Польські фермери блокують автомагістраль А2 на знак протесту проти імпорту сільськогосподарської продукції з України, поблизу польсько-німецького кордону, Польща, 25 лютого 2024 року, фото ілюстративне
Польські фермери блокують автомагістраль А2 на знак протесту проти імпорту сільськогосподарської продукції з України, поблизу польсько-німецького кордону, Польща, 25 лютого 2024 року, фото ілюстративне

Близько сотні тракторів від учора блокують кордон з Німеччиною у напрямку Берліна на двох пунктах пропуску – у Свєцко і Ґубінку.

За словами організаторів, проїхати можуть лише екстрені служби: поліція, швидка допомога, пожежна і прикордонна служба. Решту автомобілів обʼїзними шляхами скеровують на інші пункти пропуску, зокрема в Ольшину, повідомила 18 березня Радіо Свобода речниця окружної комендатури поліції в Слубіце Ева Мурмило.

Організатори протесту розповіли Радіо Свобода, що вони виступають проти напливу сільськогосподарських продуктів не лише з України, а також з Білорусі, Росії та інших країн.

«Ми проти напливу не стандартизованої сільськогосподарської продукції в ЄС. Ми мусимо дотримуватися суворих норм і приписів, а надходять продукти генетично модифіковані. Бо ні в Україні, ні в Росії, ані в інших країнах, де продукують генетично модифіковану продукцію, немає жодних норм і така продукція потрапляє на польський ринок», – повідомив Радіо Свобода координатор протестів у Західнопоморському воєводстві Едвард Кросма.

Водночас польські фермери не проводили акції протесту на польсько-білоруському кордоні, через який до європейських країн потрапляє агропродукція з Росії.

За словами організаторів, блокада триватиме до вечора середи, але протестувальники не виключають, що можуть її продовжити.

Напередодні польські фермери заблокували пункт пропуску зі Словаччиною, через який, на думку фермерів, заїжджає агропродукція з України та Росії. Попередньо відомо, що протест триватиме до кінця березня.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокують всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва. За час протесту польських фермерів сталися щонайменше чотири випадки розсипання українського збіжжя.

Акції фермерів зі схожими вимогами також тривають в інших країнах Європи. 15 січня на протест у Берліні вийшли німецькі фермери. Вони вимагали скасування заходів економії в аграрному секторі.

Форум

XS
SM
MD
LG