Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього генсекретаря ФІФА Жерома Вальке звинуватили в корупції


Жером Вальке
Жером Вальке

Генеральна прокуратура Швейцарії висунула звинувачення в адресу колишнього генерального секретаря ФІФА Жерома Вальке, а також президента французького футбольного клубу ПСЖ і глави катарської медіагрупи beIN Media Group Нассера Аль-Хелаїфі. Про це повідомляє Reuters.

За даними агентства, обвинувачення пов’язані зі справою про передачу медіаправ на трансляцію чемпіонатів світу та Кубки Конфедерацій в Італії і Греції.

Вальке звинувачують в отриманні хабарів, фальсифікації документів і зловживання владою, а Аль-Хелаїфі – в підбурюванні Вальке до неправомірних дій.

На початку року Європейський консорціум журналістських розслідувань та видання Mediapart опублікували листування, яку імовірно вели Вальке і Аль-Хелаїфі. Розслідувачі тоді зробили висновок, що президент ПСЖ давав хабара Вальке. Зокрема, колишній генеральний секретар ФІФА отримав переваги при розподілі медіаправ та ексклюзивні права на користування нерухомістю на Сардинії.

Reuters зазначає, що листування може стати доказом корупції серед вищого керівництва футбольної асоціації при виборі місця для проведення чемпіонату світу з футболу в 2022 році. У 2012 році право на проведення матчів виграв Катар.

Всього звинувачення в корупції пред’явлені 14 високопоставленим футбольним чиновникам –в тому числі у зв’язку з чемпіонатами світу в Росії та Катарі. Обидві країни, імовірно, отримали право проведення турніру за хабарі. Зокрема, в Катарі взагалі не було футбольної інфраструктури, а матчі через спеку доведеться проводити в листопаді-грудні, а не влітку, як зазвичай. Правозахисники заявляли про порушення прав робітників під час будівництва стадіонів. Інформація була перевірена незалежною комісією ФІФА, яка їй не знайшли підтвердження.

Вальке став генеральним секретарем ФІФА у 2007 році. У 2016 році його звільнили з посади через підозри у корупції під час продажу квитків на чемпіонат світу 2014 року в Бразилії.

XS
SM
MD
LG