Доступність посилання

ТОП новини

«UA:Перший» покаже фільм Радіо Свобода «Малевич. Український квадрат»


Прем’єра фільму відбулася 1 червня 2018 року у Києві
Прем’єра фільму відбулася 1 червня 2018 року у Києві

24 серпня о 17:00 на телеканалі «UA:Перший» відбудеться телевізійна прем’єра фільму Радіо Свобода «Малевич. Український квадрат».

Фільм – це спроба через нові факти, маловідомі біографічні відомості, спогади сучасників художника, коментарі українських та іноземних дослідників сфокусувати новий погляд на особистість великого супрематиста Казимира Малевича і пояснити його творчість в українському вимірі.

За словами автора фільму Дмитра Джулая, беззаперечним фактом є те, що Малевич формувався на перехресті багатьох культур. Серед них – українська. Тому для всебічного розуміння творчості Малевича, який без перебільшення, змінив світове мистецтво, важливо віднайти і зрозуміти ті речі, що сформували його як особистість, і як художника.

«Ми не хочемо ділити Малевича між різними країнами. Нам було цікаво дослідити, як український контекст – «український квадрат» – його життя і творчості вплинув на формування його естетичних концепцій. Вигадувати нічого не довелося. У фільмі ми не розповідаємо міфи. Ми наводимо факти», – наголошує Дмитро Джулай.

Це дебютний фільм журналіста Радіо Свобода Дмитра Джулая, знятий за участі дослідників з України, Франції, Росії і Польщі – Дмитра Горбачова, Валентини Костюкової, Жана-Клода Маркаде, Анджея Туровського, Ірини Вакар.

Читайте також: «Малевич. Український квадрат»: глядачі очікують продовження

Прем’єра фільму відбулася 1 червня 2018 року у Києві. Стрічка отримала позитивні відгуки від мистецтвознавців.

Фільм перекладений французькою, чеською, російською мовами.

Українська служба Радіо Свобода є підрозділом Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РВЄ/РС), яке є незалежною медіакорпорацією, котру фінансує Конгрес США. Радіо Свобода поширює інформацію на різних платформах (інтернет, радіо, телебачення) для аудиторії в 23 країнах Східної та Південно-Східної Європи, Кавказу, Центральної Азії і Близького Сходу на 25 мовах.

Автор фільму Дмитро Джулай, за освітою «видавець», працює уРадіо Свобода з листопада 2013-го, один із стрімерів Майдану, співавтор програми «Молодь+».

XS
SM
MD
LG