Доступність посилання

ТОП новини

Празька газета назвала співробітником ФСБ дипломата, підозрюваного в перевезенні рицину


Чеські спецслужби взяли під охорону мера Праги Зденєка Гржиба (на фото) після появи повідомлень про те, що Росія може планувати напад на нього
Чеські спецслужби взяли під охорону мера Праги Зденєка Гржиба (на фото) після появи повідомлень про те, що Росія може планувати напад на нього

Російський дипломат, запідозрений владою Чехії в перевезенні в країну небезпечної отрути рицину, був співробітником ФСБ, про його приїзд чеські спецслужби попередило анонімне повідомлення, пише чеська газета Lidové noviny.

У кінці квітня журнал «Респект» повідомив про прибуття в Прагу російського дипломата з рицином в багажі. Джерела видання повідомили, що він міг бути агентом російських спецслужб. Чеська контррозвідка підозрювала, що Москва може планувати напад на муніципальних чеських політиків. Під охорону взяли мерів двох празький районів і самої Праги.

За даними Lidové noviny, дипломат, про якого попередили спецслужби, був співробітником ФСБ під прикриттям. Він прибув у місто 14 березня, в аеропорту його зустрів співробітник служби безпеки російського посольства.

У попередженні стверджувалося, що росіянин міг везти з собою дві отрути, а не одну, пише газета. Разом з рицином він міг перевозити і токсичний сакситоксин.

Проте, чи дійсно він доставив ці отрути – невідомо. За твердженням газети, росіянин досі може перебувати на території Чехії.

Російська влада історію з рицином відкидає. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков називав публікацію «Респекта» «схожою на качку», глава МЗС Сергій Лавров зазначив, що твердження в тексті «немислимі».

XS
SM
MD
LG