Доступність посилання

ТОП новини

Представники «Газпрому» не з’явилися на тристоронні переговори щодо транзиту – Коболєв


Андрій Коболєв: «Газпром» не приїхав на тристоронні переговори щодо транзиту газу
Андрій Коболєв: «Газпром» не приїхав на тристоронні переговори щодо транзиту газу

Представники російського «Газпрому» не з’явилися на тристоронні переговори на експертному рівні щодо транзиту газу територією України, повідомив голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на брифінгу.

«Вчора (12 вересня – ред.) пройшли тристоронні консультації на експертному рівні між представниками Російської Федерації, Європейської комісії та України. На жаль, з боку Російської Федерації, з якоїсь причини, «Газпром» не приїхав на консультації. Напевно вважають, що для них це не дуже цікаво, але всі інші присутні», – сказав він.

Зустріч на рівні експертів тристоронніх переговорів «ЄС-Україна-Росія» щодо транзиту російського газу мала відбутися 12-13 вересня у Брюсселі (Бельгія).

На сайті Представництва України при ЄС повідомляється, що зустріч відбулася і в ході технічних консультацій експерти України, ЄК та РФ обговорили ключові елементи контрактів на транспортування газу, що застосовуються в державах-членах ЄС, підходи до формування тарифів, а також питання реформування управління українською ГТС відповідно до законодавства та міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію.

«Українська сторона підтвердила зацікавленість у поширенні на Україну режиму внутрішнього ринку ЄС та відповідну роботу щодо повного впровадження норм та правил Європейського союзу щодо ринку газу», – йдеться у повідомленні.

Там також повідомляється, що наступний раунд консультацій запланований на 26 вересня.

17 липня відбулася перша тристороння зустріч у Берліні представників України, Росії та ЄС щодо транзиту російського газу. У зістрічі на запрошення міністра економіки Німеччини Петера Альтмайєра взяли участь віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, міністр енергетики РФ Александр Новак, представники «Нафтогазу» і «Газпрому».

Читайте також: Туманне майбутнє. Про що говорили Україна, Росія і ЄС на газових переговорах

Сторони обмінялися думками щодо нового контракту на транзит з 2020 року і домовилися розробити дорожню карту та графік подальших зустрічей у рамках переговорів. Зокрема, було домовлено, що група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня для обговорення питання транзиту газу з Росії до Європейського союзу територією України.

Нині чинний транзитний контракт України з «Газпромом» було укладено в 2009 році строком на 10 років. Стокгольмський арбітраж розглядав спір «Нафтогазу» і «Газпрому» про умови цього контракту.

У лютому Стокгольмський арбітраж повідомив, що присудив «Нафтогазу» 4,6 мільярда доларів. З урахуванням рішення за іншим спором «Газпром» має виплатити українській компанії 2,56 мільярда доларів, однак «Газпром» цього не робить. У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

30 травня «Нафтогаз» повідомив, що почав процес стягнення з російського «Газпрому» боргу в близько 2,6 мільярда доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу в справах щодо постачання і транзиту газу.

XS
SM
MD
LG