Доступність посилання

ТОП новини

ТСК щодо вбивства Гандзюк зібрала дані в Херсоні, далі Одеса


Катерина Гандзюк померла 4 листопада
Катерина Гандзюк померла 4 листопада

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк та нападів на інших активістів результативно провела виїзне засідання в Херсоні, а наступного тижня ТСК збереться в Одесі. Остаточну дату ще не погодили. Про це заявив журналістам голова ТСК Борислав Береза після засідання в Києві яке було закритим, адже йшлося про зібрані в Херсоні факти та наступні дії слідчих в депутатів, що становить таємницю слідства.

«Правоохоронці в Херсоні серйозно підійшли до «відпрацювання» виконавців. Але деякі з питань, які ми підняли, виявилися поза їхньою увагою. Ми про це скажемо у нашому звіті. Ми зустрілися з багатьма людьми. Багато хто в Херсоні прийшов просто побалакати з нами про «злочинну владу». Але частина з них показала зв'язки між людьми, хто до кого як ставиться та загалом надали дуже цінну інформацію у справі», – відзвітував Береза.

Також він прокоментував заяви генпрокурора Юрія Луценка про встановлення осіб, підозрюваних у вбивстві Гандзюк і не виключив, що йдеться про дійсних авторів злочину. Береза додав, що «одного з них доведеться діставати з Домініканської Республіки».

На наступному тижні, окрім засідання ТСК в Одесі, депутатські групи вирушать на розвідку і збір даних до Миколаєва, Сєверодонецька, Харкова, а кілька депутатів додатково попрацюють в Одесі та Києві.

В Одесі нападів на активістів є найбільше, ситуація є найгіршою, стверджує Береза. Він припустив, що комісія зможе звітувати після 2 лютого 2019 року.

«Сподіваюся, коли прокуратура назве особи підозрюваних, жоден з них не зможе втекти з України», – підсумував Береза.

4 грудня Луценко заявив, що в справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк оголосили ще одну підозру – раніше судимому громадянину Левіну, який покинув територію України, коли поліція затримала перших підозрюваних.

Чиновниця Херсонської міської ради, активістка Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Це сталося через три місяці після того, як її облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня. За даними медиків, у неї були опіки 40% шкіри і пошкодження очей. Її літаком доставили на лікування до Києва і надали охорону.

У цій справі затримали п’ятьох людей, зокрема й підозрюваного в організації злочину.

Після смерті активістки поліція перекваліфікувала її справу на «закінчене вбивство», і кримінальне провадження буде розслідуватися як «умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, скоєне на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб». Відповідна стаття Кримінального кодексу передбачає за такі дії від 10 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

XS
SM
MD
LG