Доступність посилання

ТОП новини

Горбатюк розповів, чи має амбіції очолити ГПУ


Керівник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк
Керівник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк в ефірі Радіо Свобода розповів, чи хотів би посісти крісло генерального прокурора.

«Це питання піднімалося ще в 2016-му, після відставки генерального прокурора Шокіна. Я говорив про те, що я хочу змін у Генеральній прокуратурі і я бачу, що вже суттєво можна досягнути результату, якщо керівник буде бажати цих змін, буде бажати, щоб закон дійсно був на першому місці, а не чиїсь вказівки, забаганки, прохання. І я хотів би цього досягти, в тому числі на посаді генерального прокурора, якщо б мені довірили цю посаду. Тому що зміни потрібні», – сказав він.

На питання, якими були б його дії в разі призначення, Горбатюк вказав на необхідність, на його думку, отримати аналітику злочинності і діяльності прокурорів по всій країні, а також вдосконалити кадровий відбір.

«В тому числі скорочення штатів і підвищення рівня оплати тих, хто займається безпосередньо роботою – процесуальні керівники, слідчі, тому що є величезна кількість прокурорів, які не займаються такою діяльністю і мають такі ж пільги й зарплату. І, відповідно, кадрові призначення тих людей, які б дійсно могли реалізовувати заплановане», – каже голова Управління спеціальних розслідувань.

Втім, він додав, що повноваження генерального прокурора певною мірою обмежує Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія.

«Величезна кількість призначень віддана на відкуп Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії, притягнення до відповідальності винятково через них, звільнення винятково через них, тому генеральний прокурор навіть якщо й захоче і матиме достатні дані для того, щоб говорити, що та чи інша особа не відповідає посаді, то він не зможе цього зробити без рішення КДКП», – сказав Горбатюк.

Читайте також: Підлеглих Горбатюка звинувачують у незаконному обшуку в справі Татькова, ті вважають це тиском​

Каденція генерального прокурора становить шість років. Чинний голова ГПУ Юрій Луценко посів цю посаду в травні 2016 року.

Формально зміна президента не є підставою для відставки генерального прокурора. Попри це, 22 квітня кандидат у президенти Володимир Зеленський, який, за попередніми даними, посідає перше місце за кількістю голосів, заявив, що «Луценко – це стара команда», і висловив намір призначати «нових людей».

Повну версію ефіру програми «Ваша Свобода» дивіться на YouTube-каналі Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG