Доступність посилання

ТОП новини

В Хорватії відбувається другий тур президентських виборів


Право голосу на сьомих президентських виборах від проголошення незалежності 1991 року мають 3,8 мільйона громадян
Право голосу на сьомих президентських виборах від проголошення незалежності 1991 року мають 3,8 мільйона громадян

Громадяни Хорватії 5 січня обирають главу держави з-поміж двох кандидатів, котрі здобули найбільше голосів в першому турі 25 грудня. Чинна президентка Колінда Ґрабар Кітарович, кандидатка від правлячого Хорватського демократичного союзу, набрала 26,6% голосів, а колишній премʼєр-міністр Зоран Міланович, якого підтримали опозиційні соціал-демократи – 29,5%.

Право голосу на сьомих президентських виборах від проголошення незалежності 1991 року мають 3,8 мільйона громадян.

Згідно з останніми опитуваннями, вирішальними будуть голоси тих громадян, котрі в першому турі голосували за співака Мирослава Шкора, кандидата від крайніх правих сил.

Читайте також: Головування Хорватії в ЄС: Загреб прагне відновити переговори про членство Албанії та Північної Македонії​

Хорватія – парламентська републіка, глава держави має обмежені політичні повноваження. Пост президента в минулому займали Франьо Туджман, Стʼєпан Месич та Іво Йосипович.

Ґрабар-Кітарович очолює країну з 2015 року. Її підтримує правоцентристська партія «Хорватський демократичний союз», яка була правлячою в Хорватії більшу частину часу з моменту здобуття незалежності в 1991 році.

Членом Північноатлантичного альянсу країна стала 2009 року, в Європейський союз вступила 2013 року. У 2020 році Хорватія вперше головує в Євросоюзі з початку свого членства.

XS
SM
MD
LG