Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ вручила підозру трьом суддям Окружного адмінсуду та одному – з Суворовського суду Одеси


Як повідомила представниця прес-служби ГПУ, про підозру суддям повідомили під час допитів 2 серпня
Як повідомила представниця прес-служби ГПУ, про підозру суддям повідомили під час допитів 2 серпня

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк та двоє його колег отримали підозри зокрема у винесенні неправосудних рішень та втручанні в роботу судових органів, зокрема Вищої кваліфікаційної комісії суддів, повідомила Генеральна прокуратура. Крім того, підозру вручили також судді Суворовського суду Одеси.

Йдеться про суддів ОАСК Ігоря Погрібніченка та Євгенія Аблова, а також одеського суддю Івана Шепітка. Як повідомила представниця прес-служби ГПУ Марина Хоменко на брифінгу, про підозру суддям повідомили під час допитів 2 серпня.

«Заступник генерального прокурора Сергій Кісь планує звернутися до Вищої ради правосуддя, а також до суду з клопотанням про відсторонення зазначених суддів від займаних посад, а також обрання запобіжного заходу», – зазначила вона.

Читайте також: ГПУ викликає на допит у справі суддів ОАСК голову Державної судової адміністрації

У Національному антикорупційному бюро заявляють, що голова ОАСК та двоє суддів «організували винесення завідомо неправосудних судових рішень та втрутились у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі — ВККС)», щоб уникнути обов’язкового кваліфікаційного оцінювання.​

«Також суддя Суворовського районного суду міста Одеси виніс завідомо неправосудну ухвалу, якою заборонив членам ВККС проводити оцінювання суддів. У подальшому цю ухвалу скасовано судом апеляційної інстанції та констатовано, що суд першої інстанції перевищив межі повноважень своєї юрисдикції та фактично заблокував роботу більше половини складу ВККС», – повідомляють у НАБУ.

Про виклик Вовка на допит у ГПУ стало відомо 30 липня.

Національне антикорупційне бюро України 26 липня оприлюднило записи розмов імовірно суддів Окружного адміністративного суду Києва, зокрема голови цього суду Павла Вовка і його заступника Євгена Аблова. Вказані особи, за даними НАБУ і Генпрокуратури, фігурують у справі про організацію винесення завідомо неправосудних судових рішень і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

26 липня представники НАБУ і Генпрокуратури України провели обшуки в Окружному адмінсуді Києва і в Суворовському районному суді Одеси.

У суді назвали обшуки НАБУ і ГПУ тиском.

XS
SM
MD
LG