Доступність посилання

ТОП новини

«Керівників вам уже призначили» – Грицак закликав мешканців окупованого Донбасу бойкотувати «вибори»


За словами Грицака, мешканці окупованих територій не можуть вплинути на те, хто очолює незконні угруповання
За словами Грицака, мешканці окупованих територій не можуть вплинути на те, хто очолює незконні угруповання

Голова Служби безпеки України Василь Грицак звернувся до мешканців окупованих територій на сході України з закликом не брати участі в так званих «виборах» ватажків збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР». Про це він заявив на брифінгу в Києві 9 листопада.

Він запевнив, що мирні жителі не зможуть вплинути на результати цього процесу, однак порушать українське законодавство.

Читайте також: Голова ОБСЄ «надзвичайно стурбований» псевдовиборами 11 листопада на Донбасі​

«Незалежно від того, підете ви на ці вибори, не підете ви на ці вибори – керівників вам уже призначили. І краще ви на них не ходіть, оскільки це є грубим порушенням українського законодавства. Вже зараз всі провідні країни світу, Євросоюзу, Великої Сімки і не тільки перед виборами вже не визнають їхню легітимність – і не можуть визнати. Вони не відповідають ані українському законодавству, ані Мінському процесу», – заявив Грицак.

Натомість єдиним бенефіціаром «виборів» голова СБУ назвав Росію, нагадавши про готовність Москви визнати «результати голосування».

«Ці, як ми кажемо, бутафорські вибори є саме їхнім (російським – ред.) спектаклем, де продюсерами, сценаристами, режисерами виступають представники адміністрації президента Російської Федерації, а пересічні мешканці окупованого Донбасу – це навіть не актори, а, на жаль, лише статисти. Так було в 2014 році, так відбудеться і в 2018-му», – порівняв він.

Читайте також: Силою і знижками на їжу: як бойовики заманюють людей на «виборчі дільниці (рос.)»

7 вересня в угрупованні «ДНР» оголосили про намір обрати собі нового лідера 11 листопада. Це сталося після того, як попередній ватажок угруповання Олександр Захарченко 31 серпня загинув унаслідок вибуху в ресторані в центрі контрольованого бойовиками Донецька.

Рішення про проведення 11 листопада виборів «глави» і «депутатів» ухвалили і в угрупованні «ЛНР».

Це суперечить Мінським угодам, згідно з якими місцеві вибори на нині непідконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту, у відповідності до українського законодавства і за стандартами ОБСЄ.

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, – у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

XS
SM
MD
LG