Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін вважає, що ЄС запровадить нові санкції через «вибори» на Донбасі


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прогнозує запровадження Європейським союзом санкцій проти організаторів незаконних виборів на окупованій частині Донбасу.

«Це ми щойно обговорювали з Йоганнесом Ганом (єврокомісар з питань європейської політики сусідства та розширення перебуває 9 листопада в Києві – ред.). Це буде спеціальним пунктом на порядку денному Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ для обговорення цих подій. Будуть вжиті заходи, але звичайно, я не можу заздалегідь говорити за Європейський союз, але будуть узгоджені дії, не лише політичні заяви», – вважає Клімкін.

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС обговорять ситуацію в Україні на зустрічі 19 листопада в Брюсселі, повідомив раніше 9 листопада кореспондент Радіо Свобода.

Посольство США 7 листопада закликало жителів сходу України бойкотувати «вибори», які на окупованих територіях організовують підтримувані Росією бойовики.

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Італії Енцо Моаверо Міланезі завив 8 листопада, що «надзвичайно стурбований оголошенням «виборів», які мають відбутися в окремих районах Донецької та Луганської областей 11 листопада» і що це «суперечить букві та духу Мінських угод».

7 вересня в угрупованні «ДНР» оголосили про намір обрати собі нового лідера 11 листопада. Це сталося після того, як попередній ватажок угруповання Олександр Захарченко 31 серпня загинув унаслідок вибуху в ресторані в центрі контрольованого бойовиками Донецька.

Рішення про проведення 11 листопада виборів «глави» і «депутатів» ухвалили і в угрупованні «ЛНР».

Це суперечить Мінським угодам, згідно з якими місцеві вибори на нині непідконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту, у відповідності до українського законодавства і за стандартами ОБСЄ.

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, що у випадку проведення голосування його результати будуть «юридично нікчемними, не створюватимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою».

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, – у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

XS
SM
MD
LG