Доступність посилання

ТОП новини

Криза в Іраку: прем’єр-міністр закликає до виборів, його наступник відмовляється від посади


Протестувальники обіцяють опонувати будь-якій кандидатурі на посаду прем’єр-міністра Іраку, яку запропонують політичні партії
Протестувальники обіцяють опонувати будь-якій кандидатурі на посаду прем’єр-міністра Іраку, яку запропонують політичні партії

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Іраку Адель Абдул Магді заявив 2 вересня, що відмовляється від більшості своїх повноважень, і закликав до позачергових виборів. Це сталося після того, як людина, яка мала заступити його на цій посаді, відкликала свою кандидатуру.

Відтак президент Бархам Салех має 15 днів, щоб запропонувати нового голову уряду.

Магді відмовився від посади ще минулого року на тлі антиурядових протестів, однак тимчасово продовжував виконувати свої обов’язки.

Його призначений наступник Мухаммед Аллаві напередодні відкликав свою кандидатуру. Він звинуватив політичні партії у тому, що вони заважали йому формувати уряд.

1 березня парламент втретє не зміг винести вотум довіри складу уряду, який запропонував Аллаві.

Читайте також: США обурені насильством в Іраку – Помпео​

Тим часом протестувальники, які звинувачують політичні еліти Іраку в некомпетентності, корумпованості та підлеглості сусідьому Ірану, обіцяють опонувати будь-якій кандидатурі на посаду прем’єр-міністра, яку запропонують партії.

Президент Салех призначив Мухаммеда Тауфіка Аллаві новим прем’єр-міністром 1 лютого.

В Іраку вже четвертий місяць тривають антиурядові протести. У листопаді колишній прем’єр-міністр Адель Абдул-Махді подав у відставку на тлі протестів, які спалахнули через корупцію та зниження життєвого рівня. Щонайменше 500 протестувальників загинули внаслідок дій сил безпеки.

XS
SM
MD
LG