Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані відзначають 40-річчя Ісламської революції, Трамп говорить про «40 років поразки»


Іранка тримає в руках опудало з обличчям президента США Дональда Трампа під час демонстрації на честь 40-річчя Ісламської революції. Тегеран, 11 лютого 2019 року
Іранка тримає в руках опудало з обличчям президента США Дональда Трампа під час демонстрації на честь 40-річчя Ісламської революції. Тегеран, 11 лютого 2019 року

11 лютого Іран відзначає 40-річчя Ісламської революції 1979 року, яка поклала край монархії і призвела до створення теократичної Ісламської республіки.

Сотні тисяч солдатів, членів збройних загонів у камуфляжній формі, представників духовенства і простих громадян вийшли на вулиці іранських міст і селищ, щоб відзначити 40 років з дня, коли прихильники Аятолли Рухолли Хомейні повалили шаха Мухаммада Резу Пахлаві. Останнього підтримували Сполучені Штати.

Читайте також: Шиїзм під соціалістичними гаслами. Як Іран став ісламською республікою​

Виступаючи перед натовпом, що зібрався на площі Азаді в Тегерані, президент Ірану Хасан Роугані звинуватив США у «змові» проти Ірану. Він заявив, що Тегеран готовий розширити свою програму виробництва ракет попри тиск з боку Вашинтона.​

Учасники демонстрації тримали плакати з гаслами «Смерть Америці», «Смерть Ізраїлю», «40 років виклику, 40 років поразок США».

Святкування річниці Ісламської революції починаються щороку 1 лютого, коли Хомейні повернувся з вигнання у 1979 році, і тривають до 11 лютого, коли Пахлаві втратив владу.

Зі свого боку, президент США Дональд Трамп назвав період Ісламської республіки «40 роками корупції, репресій і терору».

«Іранський режим спромігся лише на 40 років поразки. Народ Ірану, що довго страждав, заслуговує набагато яскравішого майбутнього», – заявив він.

Раніше 11 лютого секретар Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон також назвав період правління аятолли Хомейні та його наступників «40 роками поразки».

«Зараз час іранському режимові змінити свою поведінку. Врешті-решт іранський народ має сам обирати напрямок руху своєї країни», – написав Болтон.

Цього року урочистості в Ірані відбулися на тлі напруження відносин між Вашингтоном і Тегераном. Минулого року Сполучені Штаті вийшли з ядерної угоди 2015 року, яка послаблювала санкції проти Ірану. Як наслідок, США та їхні союзники запровадили жорсткі антиіранські санкційні обмеження.

XS
SM
MD
LG