Доступність посилання

ТОП новини

Іран: у в’язниці Евін почалися заворушення, чиновники кажуть, що спокій вже відновили


На відео та фотографіях у соціальних мережах видно, як над сумнозвісною в’язницею піднімається дим.
На відео та фотографіях у соціальних мережах видно, як над сумнозвісною в’язницею піднімається дим.

Офіційні особи заявляють, що спокій у сумнозвісній в’язниці Евін у Тегерані відновився після пожежі та стрілянини на тлі багатотижневих протестів і загальнонаціональних заворушень через смерть 22-річної жінки під час ув’язнення поліцією за нібито неправильне носіння хіджабу.

Репортеру Radio Farda повідомили, що бунт почався 15 жовтня у відділенні 7 в'язниці, яка відома тим, що там перебувають політичні в'язні і що була внесена урядом США в чорний список у 2018 році як місце з «серйозними порушеннями прав». Відділення розташоване поруч з іншим районом, де утримують затриманих під час протестів через смерть Махси Аміні.

На відео та фотографіях у соціальних мережах видно, як над тюрмою піднімається дим.

Державні ЗМІ цитують представника служби безпеки, який сказав, що безлади спричинили «злочинні елементи», але ситуацію вдалося взяти під контроль, хоча в деяких соціальних мережах повідомлялося, що в цьому районі все ще чути постріли.

Офіційні особи в Тегерані поки не коментують ситуацію.

Іран охопили загальнонаціональні протести – один із найсерйозніших викликів для ісламського уряду після революції 1979 року – викликані смертю Махси Аміні 16 вересня.

Аміні затримала поліція моральності за «невідповідний одяг» щодо її хустки або хіджабу. Очевидці кажуть, що Аміні, яка походить з курдського регіону країни, побили під час ув'язнення, але офіційною причиною смерті влада назвала «основні захворювання».

Правозахисні організації заявили, що щонайменше 201 людина була вбита під час придушення протестів силами безпеки.

Читайте також: Боррель про придушення протестів в Ірані: застосування сили є «невиправданим і неприйнятним»

Протести тривають, незважаючи на, як заявила Amnesty International, «безжальне жорстоке придушення», яке включало «тотальну атаку на дітей-протестувальників», що призвело до загибелі щонайменше 23 неповнолітніх.

Репресії викликали міжнародний осуд і санкції проти Ірану з боку Великобританії, Канади та Сполучених Штатів.

3 жовтня президент Ебрагім Раїсі закликав до національної єдності, визнаючи «слабкості та недоліки» в країні. Але він також повторив слова інших офіційних осіб, у тому числі верховного лідера аятоли Алі Хаменеї, які звинуватили Сполучені Штати Америки, Ізраїль і Захід у підбурюванні протестів.

XS
SM
MD
LG