Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: сторони наблизилися до угоди про припинення вогню у Газі


Дим над Хан-Юнісом на півдні Смуги Гази під час ізраїльського бомбардування, 17 січня 2024 року
Дим над Хан-Юнісом на півдні Смуги Гази під час ізраїльського бомбардування, 17 січня 2024 року

Ізраїль і визнане терористичним у США та ЄС угруповання «Хамас» близькі до укладання – через посередників – угоди про тимчасове припинення вогню в секторі Гази та звільнення заручників. Про це повідомляють американські ЗМІ, зокрема The Wall Street Journal та The New York Times, напередодні переговорів у Парижі, в яких, як повідомлялося раніше, мають взяти участь голова ізраїльської спецслужби «Моссад», керівник ЦРУ Вільям Бернс, а також представники Катару та Єгипту, які підтримують зв’язок з керівництвом «Хамас».

За повідомленням The New York Times, вже розроблено письмовий проєкт угоди про припинення вогню. Він передбачає поетапне звільнення заручників та паузу у бойових діях строком приблизно на два місяці. Про це повідомили на умовах анонімності американські чиновники, знайомі з перебігом переговорів.

Вони визнають, що між сторонами ще залишаються суттєві розбіжності, проте посередники відчувають «обережний оптимізм» щодо того, що угоди вдасться досягти протягом найближчих двох тижнів.

Читайте також: Вже дев’ять країн-донорів призупинили фінансування агентства ООН UNRWA

The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела також підтверджує існування проєкту угоди, проте розставляє акценти дещо інакше. За даними видання, у першій фазі йдеться про припинення вогню на шість тижнів, при цьому будуть звільнені заручники з числа цивільних осіб, насамперед жінки, діти та люди похилого віку. Ізраїль у відповідь випустить із в’язниць частину палестинських ув’язнених. У другій фазі «Хамас» має звільнити заручників серед військових та передати Ізраїлю тіла загиблих заручників. При цьому, як очікується, буде досягнуто згоди про постійне перемир’я в секторі Гази, яке гарантуватимуть у тому числі США. Ізраїль однак раніше заявляв, що не погодиться на таке перемир’я, якщо «Хамас» збереже контроль над Газою.

Сполучені Штати, як випливає з повідомлень, активно сприяють переговорам. Президент США Джо Байден у п’ятницю обговорював їх телефоном з лідерами Єгипту і Катару. Також велике значення надається місії глави ЦРУ Вільяма Бернса на переговорах у Парижі.

На тлі повідомлень про мирні переговори інтенсивність бойових дій у секторі Газа не знижується. Ізраїльські військові, за повідомленнями, оточили місто Хан-Юніс на півдні сектора і продовжують завдавати ударів об’єктах, пов’язаних з «Хамас». Тисячі палестинців останніми днями залишили місто, рятуючись від бойових дій.

Вранці 7 жовтня 2023 року бойовики «Хамасу», визнаного терористичним угрупованням у США і ЄС, напали на Ізраїль. У відповідь Ізраїль почав завдавати масованих ударів по Сектору Гази.

24 листопада минулого року розпочалося кількаденне перемирʼя для звільнення заручників і полонених. Завдяки тижневому перемир’ю, укладеному за посередництва Катару, США і Єгипту, Ізраїль і «Хамас» обмінялися десятками заручників і ув’язнених. Але на початку грудня бойові дії відновилися.

Форум

XS
SM
MD
LG