Доступність посилання

ТОП новини

Путін зустрівся з Кадировим на тлі його різких заяв і погроз щодо правозахисників, України


В який саме час пройшла зустріч, яку названо «робочою», і ким вона була ініційована – не уточнюється (фото архівне)
В який саме час пройшла зустріч, яку названо «робочою», і ким вона була ініційована – не уточнюється (фото архівне)

Президент Росії Володимир Путін і голова Чечні Рамзан Кадиров провели зустріч у Москві – першою про це повідомила пресслужба голови Чечні. Новина з’явилася на її офіційному сайті у ніч на 3 лютого.

При цьому, в який саме час пройшла зустріч, яку названо «робочою», і ким вона була ініційована – не уточнюється. На сайті президента Росії про розмову Путіна з Кадировим ні в середу ввечері, ні в ніч на четвер не повідомляли.

У повідомленні пресслужби голови Чечні жодного слова не сказано про те, чи торкалися під час бесіди теми останніх різких висловлювань і погроз із боку Кадирова і його підлеглих, після яких низка депутатів Держдуми Росії, ЗМІ й громадських організацій зажадали від російських Генпрокуратури і Слідчого комітету перевірити заяви чеченського керівництва на порушення законодавства.

Раніше Рамзан Кадиров, його найближчий соратник, депутат Держдуми Адам Делімханов і ще кілька людей із керівництва Чечні публічно пригрозили фізичною розправою сім’ї чеченського правозахисника Абубакара Янгулбаєва, мати якого два тижні тому була насильно вивезена до Грозного з Нижнього Новгорода, а потім заарештована і відправлена в СІЗО.

На думку чеченської влади, її син стоїть за критичним до Кадирова анонімним телеграм-каналом 1ADAT. Адам Делімханов пообіцяв знайти всіх Янгулбаєвих, які перебувають за межами Чечні, і «відрізати їм голови».

2 лютого в Грозному пройшов багатотисячний мітинг проти сім’ї Янгулбаєвих. Ті, що прийшли на нього, принесли з собою типові плакати з перекресленими фотографіями членів сім’ї, які потім демонстративно били палицями, топтали і палили в багатті.

За повідомленнями, незважаючи на чинні жорсткі антикоронавірусні обмеження, мітингувальники були без масок. Поліція не втручалася у перебіг заходу.

Останнім часом Рамзан Кадиров майже щодня робить різкі заяви, які викликають суспільний резонанс у Росії.

Окрім погроз знайти і знищити сім’ю Абубакара Янгулбаєва, він назвав «пособниками терористів» члена Ради з прав людини при президенті Росії Ігоря Каляпіна і журналістку «Нової газети» Олену Мілашину, а також заявив, що якби був на місці Путіна, то «давно забрав Україну, направив би туди війська та навів би там порядок».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG